Campania anticoruptie din provincia Shanxi din nordul Chinei a lasat libere 300 de posturi de functionari, inclusiv pozitii de top, scrie media de stat chineza citata de Reuters. In provincie au fost pedepsiti 15.450 de oficiali in 2014, inclusiv sapte functionari de la nivel inalt.

Presedintele Xi JinpingFoto: Agerpres

Guvernul chinez ia act din ce in ce mai mult de faptul ca are o problema cu oficialii si functionarii care incearca sa nu iasa in evidenta si sa lucreze cat mai putin pentru a evita sa fie implicati in investigatii.

Provincia cu rezerve mari de carbune este in prima linie a ofensivei anticoruptie a presedintelui President Xi Jinping, iar vice-premierul Ma Kai a spus la inceputul acestei luni despre fenomenul mitei ca este "ca un cancer".

Cel mai important functionari legat de Shanxi luat la tinta de campania anti-mita este Ling Jihua, ce a detinut functia de adjunct al fostului presedinte Hu Jintao.

Liderul de partid Wang Rulin, cel mai important oficial din Shanxi, a declarat ca sunt circa 300 de posturi libere in guvernul provincial, inclusiv trei de sef de partid pe oras, 16 de sef de partid pe district si 13 de conducator de district, scrie agentia Xinhua.

Potrivit Reuters, desi agentia de stat chineza nu a mentionat acest fapt, autoritatile locale si filialele de partid au probleme in a gasi candidati pentru posturile libere ce au reputatia de a fi tinte principale pentru investigatii.

Presedintele Xi a promis sa prinda atat marii "tigri", cat si "mustele" coruptiei intr-un razboi impotriva mitei in plina expansiune.

Shanxi, una din principalele provincii producatoare de carbune, a avut parte in ultima decada de un adevarat boom economic datorita cresterii masive a cererii pentru energie. Acest avans economic, scrie media de stat chineza, este si unul din cauzele coruptie care s-a extins peste tot in provincie.