Consiliul Constitutional al Frantei a decis, astazi, ca obligatia de a vaccina copiii nu incalca Legea Fundamentala. Parintii francezi vor fi, astfel, obligati si pe viitor sa mearga la vaccinurile obligatorii. In caz contrar risca de la amenzi usturatoare pana la inchisoare.

VaccinFoto: MorgueFile.com

​In Franta, incalcarea obligatiei de vaccinare se pedepseste cu amenzi de pana la 30.000 de euro si inchisoare de pana la doi ani. Tara are o istorie indelungata a vaccinarii obligatorii. In cazul difteriei aceasta dateaza din 1938, in cazul tetanosului din 1940.

Petentii, Marc și Samia Larere vroiau ca judecatorii Curtii Constitutionale sa constate ca vaccinarea obligatorie incalca, in opinia lor, dreptul fundamental la sanatate, care este prevazut in Constituția franceza. Acestia au refuzat sa isi vaccineze copiii la varstele de doi si trei ani de teama efectelor adverse ale substantelor din vaccinuri. Injectiile refuzate sunt cele care ar fi trebuit sa imunizeze copiii impotriva difteriei, tetanosului si poliomielitei.

Cuplul Larere este, de altfel, urmarit penal si dat in judecata de autoritatile franceze pentru protectia copiilor din cauza refuzului de a vaccina cei doi copii. Procesul a fost sistat pana la solutionarea problemei constitutionale invocate de parinti. Judecatorii Consiliului Constitutional au decis ca dreptul la sanatate include si dreptul la protectie impotriva unor boli infectioase precum difteria, tetanosul si poliomielita. Statului ii este incredintata decizia apropo de care este cea mai buna metoda de a asigura aceasta protectie si, deci, de a asigura si respectarea dreptului fundamental la sanatate.

In cazuri exceptionale, unde medicii constata riscuri la vaccinare, obligativitatea este anulata.