Angela Merkel nu va participa la parada din Piata Rosie, pe 9 mai. Decizia a fost luata abia in urma cu cateva zile, desi invitatia de la Kremlin pentru a participa la parada traditionala de 9 mai a fost trimisa in vara anului trecut. Pentru a nu inchide caile de dialog cu Rusia, cancelarul Merkel i-a propus lui Vladimir Putin sa efectueze o vizita la Moscova a doua zi, pe 10 mai. Cei doi lideri vor vizita si depune coroane de flori la mormantul soldatului necunoscut, din apropierea zidului Kremlinului.

Angela Merkel in BundestagFoto: Reuters

Pe de-o parte, afirma sursele Die Zeit, participarea lui Merkel la ceremonii ar putea fi interpretata drept un afront adus guvernului ucrainean. Ceea ce cancelarul insusi nu si-a putut imagina ar fi fost defilarea de tancuri prin fata sa, in conditiile in care aceleasi modele opereaza in razboiul hibrid din estul Ucrainei. Moscova neaga in continuare implicarea directa alaturi de militiile separatiste.

Comemorarea incheierii celui de-al Doilea Razboi Mondial atrage, de regula, participarea multor lideri ai lumii. Primul cancelar german care a luat parte la parada din Piata Rosie a fost Gerhard Schroeder, in 2005. Merkel a participat in 2010. Prezenta unui cancelar german era un simbol al normalizarii relatiilor dintre cele doua state, dar anul 2015 va reprezenta o schimbare, din nou.

Stradania unui compromis

Pentru a nu inchide caile de dialog cu Rusia, cancelarul Merkel i-a propus lui Vladimir Putin sa efectueze o vizita la Moscova a doua zi, pe 10 mai. Cei doi lideri vor vizita si depune coroane de flori la mormantul soldatului necunoscut, din apropierea zidului Kremlinului. Propunerea a fost facuta intr-o discutie telefonica, presedintele ar fi acceptat-o.

Merkel nu este singurul oficial de rang inalt care sta departe de parada de 9 mai. Presedintele Poloniei a anuntat deja de ceva vreme ca nu va participa si a lansat si o invitatie, la randul sau, pentru o comemorare alternativa in tara sa. Presedintii Lituaniei, Letoniei si Estoniei au anuntat si ei ca nu vor face deplasarea la Moscova. Nici Barack Obama nu este asteptat, afirma surse rusesti.

Deocamdata nu e clar daca vor participa presedintele francez Francois Hollande sau premierul britanic David Cameron. Niciunul dintre ei nu a facut un anunt oficial.