Ancheta privind disparitia avionului companiei Malaysian Airlines ce efectua zborul MH370 nu a dezvaluit niciun element ce ar permite incriminarea echipajului si nicio anomalie mecanica, au anuntat experti independenti intr-un raport preliminar dat publicitatii duminica, la un an dupa eveniment, scrie Agerpres.

MH370, disparut fara urmaFoto: Agerpres

"Nu exista niciun semn comportamental de izolare sociala, de schimbare a obiceiurilor sau a centrelor de interes, de neglijenta fata de propria persoana, de consum de droguri sau de alcool, atat la pilot si la primul ofiter (copilot), cat si la personalul din cabina", se spune in documentul facut public la Kuala Lumpur.

De asemenea, potrivit raportului, ancheta nu a dezvaluit nicio anomalie mecanica la avionul Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines, disparut de pe radare la 8 martie 2014.

Explicatia cea mai credibila avansata pana in prezent de responsabili ai anchetei este ca o cadere brusca a nivelului de oxigen in aparatul de zbor i-a facut pe membrii echipajului si pe pasageri sa-si piarda cunostinta. Avionul ar fi continuat sa zboare pe pilot automat, pana cand, ramas fara combustibil, s-a prabusit in mare.

Premierul malaezian a recunoscut, duminica, faptul ca "lipsa de raspunsuri si de dovezi materiale - cum ar fi epava avionului - este o povara suplimentara" pentru familiile celor disparuti. Aceste familii sunt convinse, in marea lor majoritate, ca Malaezia le ascunde adevarul.

Istoria aviatiei civile mai cunoaste un singur caz in care un avion ce transporta peste 100 de persoane a disparut, soarta lui ramanand pana acum necunoscuta. Acest lucru s-a intamplat in 1962, cand un aparat de zbor al societatii americane Flying Tiger Line, inchiriat de armata americana, s-a volatilizat intre insula Guam si Filipine, cu 107 persoane la bord.