Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, afirma ca a descoperit epava celui mai puternic cuirasat construit vreodata, o nava japoneza scufundata in 1944 de US Navy in largul Filipinelor, scrie AFP.

Tureta de pe MusahiFoto: Paul Allen

Miliardarul a postat marti pe contul sau de Twitter si pe site-ul sau fotografii oficiale si o inregistrare video cu Musashi, inclusiv una cu prora pe care se afla crizantema sigiliului nipon.

"Cuirasatul Musashi scufundat in 1944 in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial este localizata", a scris Paul Allen, intr-un mesaj reluat de 19.000 de ori.

Nava se odihneste la un kilometru adancime pe fundul marii Sibuyan, in centrul arhipelagului filipinez, teatrul unei dintre marile batalii navale ale razboiului din Pacific, in 1944.

Musahi a fost reperat luni de un robot imbarcat pe Octopus, iahtul miliardarului consacrat explorarii si cercetarii stiintifice.

"Fie ca echipajul Musashi sa se odihneasca in pace, 1.023 de vieti s-au pierdut" in bombardamentul navei de americani, in 24 octombrie 1944, a reamintit Paul Allen pe Twitter.

Aceasta descoperire, daca se confirma, va pune capat la opt ani de cercetari in marea Sibuyan.

Musashi era echipata cu noua tunuri de 460 mm, ce mai mare putere de foc pusa vreodata pe o nava de razboi pentru un tun conventional.

Sora sa geamana, legendara Yamato, a fost scufundata in 1945 in timpul unei misiuni sinucigase impotriva US Navy in largul Okinawa.

Circa 400 de avioane americane au varsat un potop de foc asupra monstrului de 65.000 de tone. Au supravietuit doar 267 de marinari japonezi din totalul de 3.333.

Musashi (263 de metri) a fost ultima nava de razboi construita pentru armata imperiala nipona de catre santierele navale Mistusbishi Heavy din Nagasaki, in perioada 29 martie 1938 - 5 august 1942.

Avea reputatia ca nu poate fi scufundata.

Din fotografiile difuzate de Allen, se pot distinge o catapulta pentru avioane (Musashi avea sase), o turela de tun si o ancora de tribord.

Directorul muzeului de istorie maritima din Hiroshima, Kazushige Todaka, a afirmat ca fotografia publicata de Paul Allen pe Twitter "prezinta efectiv caracteristici proprii ale Musashi".

"Tinand cont de locul si adancimea unde a fost gasit, nu exista aproape nicio indoiala ca este el", a adaugat acesta, exprimandu-se speranta ca, prin aceste noi fotografii, "circumstantele naufragiului sau se vor lumina".

Potrivit arhivelor istorice ale marinei, Musashi s-a scufundat la 13 grade 7 minute nord si 122 grade 32 minute Est.

Nascut la Seattle (nord-vestul Statelor Unite), Paul Allen, 62 de ani, a infiintat Microsoft alaturi de Bill Gates in 1975.

Se afla pe locul 51 in clasamentul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 17,5 miliarde dolari, potrivit Forbes.