Parchetul din Brazilia a cerut marti Curtii Supreme sa ancheteze 54 de persoane, printre care o serie de parlamentari, pentru a determina daca sunt implicati intr-o retea de coruptie care a zguduit compania petroliera Petrobras, anunta AFP.

"Sunt 28 de cereri de ancheta (...) care implica 54 de persoane", a precizat un oficial al Parchetului.

La inceputul lui februarie, directorul si alti membri ai conducerii companiei Petrobras au demisionat pe fondul unui rasunator scandal de coruptie care a izbucnit cu putin timp inainte de realegerea, in octombrie anul trecut, a presedintei Dilma Rousseff.

Ancheta Politiei intitulata "Lava Jato" (Spalare rapida) a aratat ca reteaua de coruptie a spalat aproape 4 miliarde de dolari in 10 ani. Ancheta vizeaza antreprenori care suprafacturau contracte cu Petrobras pentru a plati mita unor directori.

Maria das Gracas Foster, directorul demisionar al Petrobras, a negat orice legatura cu reteaua de coruptie si a sustinut ca nu a fost la curent cu acest lucru.

In luna noiembrie, presedinta Braziliei, Dilma Rousseff, afirma ca ancheta privind scandalul de coruptie din cadrul Petrobras ar putea ''schimba Brazilia pentru totdeauna'' punand capat impunitatii. ''Cred ca problema Petrobras este una simbolica pentru Brazilia. Este prima ancheta concreta privind coruptia in Brazilia, care inglobeaza sectoarele private si publice'', a subliniat Dilma Rousseff.