Gazprom ameninta din nou cu intreruperea livrarilor de gaze catre Europa, in contextul in care autoritatile de la Kiev nu au achitat avansul. Potrivit unui raport al Gazprom, citat de Reuters, Ucraina mai are 219 miloane de metri cubi de gaz, care expira in doua zile. Daca ucrainenii nu-si vor plati datoria, Rusia ar putea bloca tranzitul de gaze.

Firma ucraineana de gaze Naftogaz a acuzat luni compania Gazprom ca nu a furnizat energia platita in avans, dupa ce Moscova a declarat ca va suplimenta livrarea de gaze pentru regiunile ocupate de rebelii prorusi.

Dupa sase luni fara gaz rusesc in Ucraina, Moscova a acceptat sa alimenteze din nou cu energie la sfarsitul anului 2014. Cele doua state au semnat un acord prin care Kievul s-a obligat sa-si achite datoriile si cateva plati in avans pentru perioada iernii.

Naftogaz acuza Rusia ca nu a respectat acordul si ca ar fi furnizat 47 metri cubi de gaz si nu 114, care erau deja achitati.

Mai mult, saptamana trecuta, Ucraina a oprit furnizarea gazelor spre regiunile ocupate de rebelii prorusi, iar Moscova a decis pentru prima data alimentarea directa, in baza unui contract cu Naftogaz.

O treime din gazele Europei vin din Rusia prin intermdiul Ucrainei, iar neplata Kievului pune Europa in fata unui risc real.