Miscarea germana anti-islam Pegida, in pierdere clara de viteza de cateva saptamani, a anuntat luni reintegrarea in comitetul sau executiv a fostului lider Lutz Bachmann, care a demisionat in ianuarie, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Bachmann, 42 de ani, a demisionat de la conducerea Pegida la 21 ianuarie, in perioada de glorie a miscarii, dupa publicarea in presa a unei fotografii in care pozeaza in Adolf Hitler si dezvaluirea de afirmatii xenofobe in legatura cu refugiatii.

"Patriotii europeni contra islamizarii Occidentului" (acronimul german Pegida), o grupare nascuta la Dresda (est) inainte de a se raspandi in intreaga Germanie, au confirmat pe pagina lor de Facebook revenirea fostului lider, anuntata duminica de cotidianul popular Bild.

Pegida nu a explicat motivele reintegrarii, dar Lutz Bachmann a contestat in ziarul britanic The Guardian autenticitatea fotografiei, asigurand printre altele ca nu avea "nicio mustata" in poza originala.

Influenta Pegida, nascuta la 20 octombrie, a crescut de la o saptamana la alta, pana la o adunare record de 25.000 de persoane pe 12 ianuarie la Dresda, inainte de a fi amenintata cu un atentat si conducerea ei sa se destrame.

A 16-a "plimbare de seara" a miscarii din aceasta luni a adunat aproximativ 5.000 de persoane la Dresda, potrivit cifrelor politiei citate de agentia de presa germana DPA, in usoara crestere fata de 4.000 de manifestanti saptamana trecuta.