Presedintele american Barack Obama a prezentat oficial luni propunerea sa de buget pentru anul fiscal 2016 si i-a avertizat pe republicani sa asigure finantarea deplina a Departamentului de Securitate Interna (DHS), in caz contrar tara fiind expusa unui mare risc, relateaza Agerpres, care citeaza Reuters.

Intr-o interventie avuta la sediul DHS, liderul de la Casa Alba a afirmat ca a sosit timpul sa se puna capat austeritatii "irationale" care a plafonat cheltuielile pentru initiative de aparare si securitate interna.

"Daca republicanii lasa fara finantare Securitatea Interna, atunci va fi sfarsitul oricarei initiative in cazul aparitiei unei noi amenintari", a spus presedintele american.

Proiectul de buget prezentat de Obama prevede alocarea a 14 miliarde dolari pentru masuri de garantare a securitatii cibernetice, pentru protejarea mai buna a retelelor informatice ale institutiilor federale in fata amenintarilor hackerilor.

Finantarea securitatii cibernetice a sporit constant in ultimii ani, reflectand intensitatea amenintarilor interne si externe cu care se confrunta companiile americane si agentiile guvernamentale.

In proiectul de buget se prevede desfasurarea de capacitati suplimentare de detectare si prevenire, un schimb de informatii mai intens cu sectorul privat si cu alte tari si finantare suplimentara a masurilor guvernamentale destinate combaterii atacurilor cibernetice.

"Amenintarile cibernetice contra sectorului privat, infrastructurii esentiale si guvernului federal arata ca niciun sector, nicio retea si niciun sistem nu sunt imune in fata infiltrarii din partea celor care incearca sa fure secrete ori proprietati comerciale sau guvernamentale si sa desfasoare activitati subversive", se mentioneaza intr-un comunicat al Casei Albe.