Un "nou Razboi Rece" a fost declarat intre rusi si americani si ar putea degenera intr-un conflict armat, a avertizat joi ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, citat de AFP.

"Nu auzim vorbindu-se decat de sanctiuni ale Americii si Uniunii Europene impotriva Rusiei. Si-au pierdut capul?", a declarat Gorbaciov, citat de agentia Interfax.

"America s-a indepartat in profunzimile junglei si ne trage cu ea", a sustinut parintele perestroikai, apreciat in Occident pentru rolul jucat in caderea Zidului Berlinului, in 1989.

"Si, pentru a spune lucrurilor pe nume, ei (americanii) ne antreneaza intr-un nou Razboi Rece, incercand in mod deschis sa-si urmeze ideea geniala de a vrea sa castige intotdeauna", a adaugat fostul lider sovietic, in varsta de 83 de ani.

"Unde ne vor duce toate astea? Razboiul Rece este deja declarat. Si apoi? Nu sunt in masura sa declar cu siguranta ca Razboiul Rece nu se va transforma intr-un veritabil razboi. Imi e teama ca ei (americanii) isi vor asuma riscul".

Aceste declaratii alarmiste ale lui Mihail Gorbaciov intervin pe fondul crizei ucrainene si a deteriorarii relatiilor dintre rusi si puterile occidentale la un nivel fara precedent de la caderea URSS in 1991.

Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si declansarea conflictului care s-a soldat cu peste 5.000 de morti din aprilie in estul Ucrainei, Washingtonul si Bruxellesul au adoptat mai multe serii de sanctiuni economice impotriva Moscovei.

Washingtonul a amenintat cu noi sanctiuni afirmand ca pretul pacii "va continua sa creasca" daca Rusia nu inceteaza sa sustina separatistii pro-rusi din Ucraina.

Ministrii europeni ai Afacerilor externe se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta atitudinea ce trebuie adoptata fata de Rusia dupa reluarea violentelor in estul Ucrainei si bombardarea orasului portuar Mariupol, in urma careia si-au pierdut viata 30 de oameni, sambata.

Uniunea Europeana se orienteaza spre o simpla extensie a listei negre de persoane sanctionate, a spus miercuri o sursa europeana.