Alianta Nord-Atlantica intentioneaza sa suplimenteze prezenta in Europa de Est, in contextul ucrainene, anunta secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. "Avem deja o prezenta sporita a NATO in Bulgaria si in alte tari partenere din estul Europei. Am suplimentat numarul militarilor care participa la exercitii terestre. Am pus la dispozitie mai multe avioane si mai multe nave, sporind prezenta militara NATO pe teritoriile aliatilor nostri est-europeni. Vom incuraja aceasta tendinta", a afirmat Stoltenberg, conform Bloomberg, citat de Mediafax.

Potrivit RIA Novosti, secretarul general NATO a reiterat intentia materializarii planului care prevede desfasurarea unei forte de reactie rapida si crearea unor centre de comandament si control in cel putin sase tari din Europa de Est - Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Romania si Bulgaria.

Tarile membre NATO au adoptat pe 5 septembrie 2014 un plan care prevede consolidarea apararii colective si crearea unei forte de reactie rapida.

In contextul crizei ucarinene, NATO a adoptat o serie de masuri pentru garantarea securitatii aliatilor est-europeni. Alianta a intensificat patrulele aeriene deasupra tarilor baltice, consolidand prezenta in Marea Baltica si in Marea Mediterana.