Regizorul Roman Polanski a fost audiat de procurorii polonezi ca urmare a cererii de extradare inaintate de Statele Unite care il acuza ca in 1977 ar fi intretinut relatii sexuale ilegale cu o minora, a anuntat miercuri agentia de stat PAP, citand surse din procuratura.

Roman PolanskiFoto: Agerpres

Audierile s-au desfasurat in Cracovia, in sudul Poloniei. Procuratura poloneza ar urma sa dea publicitatii joi o declaratie pe aceast subiect, a mai informat agentia de presa PAP, potrivit Reuters.

Polanski, cetatean polonez si francez in varsta de 81 de ani, este cautat de politia americana din 1977 pentru relatii sexuale ilegale cu o minora.

Scandalul sexual de care fuge de mai bine de 35 de ani

Cunoscutul regizor, actor si scenarist a fost arestat in septembrie 2009, la Zurich, unde mersese sa primeasca un premiu, fiind arestat la domiciliu in Elvetia timp de cateva luni, dar nu a fost extradat.

Procesul, deschis de autoritatile americane in urma cu peste 35 de ani, vizeaza un scandal sexual. Totul a inceput pe 10 martie 1977, cand Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, ar fi sedus-o pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o. Acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, dupa o reuniune intre avocatii sai si un judecator care i-au lasat sa inteleaga ca va reveni in spatele gratiilor, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat. acesta este si motivul pentru care regizorul nu a fost prezent in 2003 la Los Angeles, pentru a primi Oscarul pentru filmul "Pianistul".

Victima sa a cerut justitiei americane sa abandoneze procedurile de urmarire impotriva lui Roman Polanski, scrie Le Figaro. Un punct de vedere care nu a fost impartasit si de justitia din Statele Unite.

In 2010, procurorul general polonez afirmase ca o extradare a lui Polanski nu este posibila, deoarece fapta care ii este imputata este prescrisa in Polonia.

Nu acesta este insa cazul in dreptul american si, daca Polanski nu poate fi extradat de Polonia, o arestare la cererea SUA ramane posibila.