Aproximativ 40 de jurnalisti i-au scris presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a-i solicita sa se angajeze in lupta impotriva coruptiei, un demers care are loc la cateva saptamani dupa izbucnirea scandalului LuxLeaks, potrivit Mediafax.

"Scandalul LuxLeaks este un exemplu recent care demonstreaza cum multinationalele reusesc sa ajunga la aranjamente daunatoare pentru state atunci cand ele considera ca nimeni nu le vede", subliniaza semnatarii acestei scrisori adresate lui Juncker cu o zi inainte de Ziua Internationala a Luptei Impotriva Coruptiei.

La inceputul lui noiembrie, la cateva zile dupa intrarea in functie, mai multe publicatii au dezvaluit un vast sistem de optimizare fiscala practicat in Luxemburg pe cand Juncker detinea postul de prim-ministru.

"Avem nevoie de acces in timpul dorit la informatii despre modul in care companiile si trusturile sunt folosite pentru punerea in circulatie in sistemul financiar european a banului rezultat din acte de coruptie", solicita semnatarii scrisorii.

Ei apreciaza ca directiva de combatere a spalarii banilor "ofera ocazia de a garanta ca informatiile cu privire la proprietatea reala a societatilor si trusturilor sa fie accesibile publicului, fapt ce ar permite jurnalistilor, ONG-urilor si oricui sa urmareasca legaturile intre potentiali infractori".

In martie, Parlamentul European a votat cu o majoritate zdrobitoare un text propus de Comisia Europeana si care prevede, in special, inscrierea numelui beneficiarilor efectivi ai societatilor, fundatiilor si fiduciilor in registrele publice, cu scopul de a impiedica intreprinderile false sa transfere bani murdari. Dar Parlamentul si statele membre UE trebuie sa se puna de acord pentru ca directiva sa poata intra in vigoare.

Semnatarii il indeamna pe Juncker "sa incurajeze aceasta etapa decisiva pentru lupta impotriva unui flagel care aduce atingeri drepturilor persoanelor vulnerabile din Europa si din intreaga lume si ameninta credibilitatea si integritatea pietei europene".

Demersul lor este sustinut in special de ONG-ul One, care indeamna UE sa "includa imperativ implementarea unor registre publice de beneficiari efectivi ai societatilor paravan si trusturilor, pietre de temelie ale coruptiei, in directiva de combatere a spalarii banilor in curs de negociere".