La zece zile dupa cazul Ferguson, un juriu din New York a decis miercuri sa nu il puna sub acuzare pe un ofiter de politie alb implicat in moartea unui barbat de culoare, Eric Garner.

Ofiterul nu va fi urmarit penal, dar ministrul Justitiei Eric Holder a anuntat deschiderea unei anchete federale pentru a se afla daca au fost incalcate drepturile civile ale lui Eric Garner.

Dupa anuntarea acestei decizii, in mai multe cartiere din New York au avut loc demonstratii, iar mai multe persoane au fost arestate, scriu agentile internationale de presa.

Barbatul, in varsta de 43 de ani, tata a sase copii, era acuzat de vanzare ilicita de tigari. Politistii, care spun ca el s-a opus arestarii, l-au pus sa stea culcat la pamant si nu l-au eliberat desi el s-a plans, de mai multe ori, ca nu poate respira. Barbatul si-a pierdut cunostinta, iar ulterior a murit la spital. Incidentul a fost filmat de un martor.

Politistul care l-a imobilizat pe Garner spune ca a respectat intocmai legea si ca regreta moartea acestuia.

Tragedia aminteste incidentul din Ferguson, in care un adolescent de culoare neinarmat a fost impuscat mortal de un politist. Nici in acest caz, ofiterul de politie nu a fsot pus sub urmarire penala. Protestele localnicilor au degenerat in violente.