Militarii ucraineni si separatistii de la Lugansk au convenit luni seara sa inceteze focul pe linia frontului incepand cu 5 decembrie si sa retraga artileria grea incepand din 6 decembrie, potrivit unui comunicat al OSCE, relateaza agentia RIA Novosti, citata de Mediafax.

"Partile au convenit asupra unei incetari a focului complete in intreaga zona tampon de-a lungul liniei de front. Acest acord va intra in vigoare pe 5 decembrie. De asemenea, armata ucraineana si rebelii vor incepe pe 6 decembrie sa-si retraga artileria grea din zona", informeaza Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Potrivit observatorilor OSCE, aceste decizii au fost luate luni, in cursul unor consultari.

Kievul si occidentalii acuza Rusia ca ii sustine militar pe rebelii prorusi din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte categoric.

Conflictul s-a soldat cu peste 4.300 de morti si aproximativ 10.000 de raniti incepand din aprilie, potrivit celui mai recent bilant al ONU.

Un armistitiu fragil a fost instaurat in estul Ucrainei in urma semnarii acordurilor de la Minsk, la 5 septembrie, intre Kiev si separatistii prorusi de la Donetk si Lugansk, cu participarea Rusiei si a OSCE. Acordurile au permis la inceput oprirea luptelor in majoritatea zonelor aflate pe linia de conflict.

Armistitiul era insa din ce in ce mai putin respectat, in conditiile in care niciunul dintre punctele prevazute in acordurile de la Minsk nu fusese in aplicare.