Europenii au decis luni sa extinda lista cu persoanele sanctionate pentru implicarea in conflictul din Ucraina, in timp ce Moscova confirma tensiunile cu tarile occidentale, expulzand diplomati polonezi si germani, scrie AFP.

Ministrii europeni ai Afacerilor Externe, reuniti la Bruxelles, au cerut serviciului diplomatic al UE sa "propuna noi inscriptii pe liste, vizand separatistii". O decizie trebuie luata "pana la finele lunii", a precizat o sursa europeana. Noua lista nu va contine deci noi responsabili rusi.

In prezent, 119 persoane, separatisti dar si rusi - politicieni, oligarhi si apropiati ai lui Vladimir Putin -, sunt vizati de o inghetare a averilor si de interdictia de a calatori in UE.

Cu putin timp inainte, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Pavlo Klimkin, prezent la Bruxelles, ceruse UE sa adreseze un mesaj de fermitate Rusiei. "Este timpul sa formulam un mesaj clar fata de Moscova spunand ca orice noua destabilizare in Ucraina va declansa masuri suplimentare ale UE", a declarat Klimkin.

De cateva saptamani, luptele au reizbucnit cu intensitate puternica in estul separatist, iar Kievul acuza Moscova ca trimite trupe si material militar pentru a intari pozitiile rebelilor. Informatii au fost confirmate de NATO si de OSCE.

Moscova continua sa nege, iar presedintele Vladimir Putin sustine ca rebelii fac singuri rost de arme. "Oamenii care duc o lupta si cei care considera aceasta lupta legitima (...) vor gasi intotdeauna arme", a spus acesta, intr-un interviu acordat televiziunii germane ARD.

In ultimele 24 de ore, sase soldati si trei politisti ucraineni au fost ucisi in estul Ucrainei, potrivit autoritatilor.

In acest context tensionat, ministrii afacerilor externe din UE au dezbatut strategia fata de Ucraina si Rusia. UE, care nu intentioneaza in acest stadiu sa inaspreasca sanctiunile economice, vrea sa intinda o mana presedintelui rus pentru a-l readuce la masa negocierilor.

"Sanctiunile nu sunt un obiectiv in sine. Ele pot fi un instrument daca sunt insotite" de alte solutii, a explicat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini. "Trebuie mentinuta presiunea, dar trebuie de asemenea sa se si discute" cu Putin, "oricat de dificil ar fi asta", a rezumat ministrul olandez al Afacerilor Externe, Bert Koenders.

UE a sanctionat deja dur Rusia pentru implicarea in conflict, interzicand in special bancilor si societatilor din sectorul de aparare si petrol, printre care si gigantul Rosneft, sa se finanteze in Europa. Aceste masuri, adoptate in iulie si septembrie, au contribuit la dificultatile cu care se confrunta economia rusa, dar nu au modificat atitudinea lui Vladimir Putin.

Reuniunea celor 28 are loc dupa cea a G20 unde occidentalii l-au criticat dur pe presedintele rus Vladimir Putin si in ziua in care Moscova a anuntat expulzarea pentru spionaj a unor diplomati polonezi. Luni, presa rusa a scris ca G20 a adancit prapastia dintre Rusia si Occident.

Ministerul rus al Afacerilor externe a anuntat ca "mai multi diplomati polonezi" au "parasit deja teritoriul" rus "din cauza activitatilor incompatibile cu statutul lor", un termen care se refera in general la activitati de spionaj. Moscova nu a precizat nici data si nici numarul diplomatilor expulzati.

Diplomatia poloneza pare sa fi dorit sa calmeze jocul auntand ca este vorba de un "raspuns simetric" la o masura similara a Varsoviei. "Pentru noi, aceasta afacere este inchisa", a spus seful diplomatiei poloneze, Grzegorz Schetyna. Potrivit agentiei PAP, ar fi vorba de patru diplomati expulzati.

Moscova a confirmat de asemenea si expulzarea unui diplomat german din cauza unor "acte inamicale" ale Berlinului, potrivit agentiei publice Ria Novosti.

"Departamentul de informatii al ministerului rus al Afacerilor externe a confirmat expulzarea unui angajat al Ambasadei din Moscova ca raspuns la actele inamicale ale autoritatilor germane vizand un angajat al unei institutii rusesti in Germania", a indicat agentia.

Sambata, o sursa din ministerul german de Externe precizase ca o colaboratoare a ambasadei Germaniei la Moscova a fost expulzata la cererea autoritatilor ruse.

Potrivit saptamanalului Der Spiegel, Rusia ar fi luat aceasta decizia pentru a raspunde la expulzarea de catre Berlin a unui diplomat rus care lucra pentru consulatul german din Bonn, in vestul Germaniei.