Marina rusa s-a intersectat de doua ori, in ape internationale, in apropiere de Suedia, cu o nava de cercetare a mediului apartinand statului finlandez, in lunile august si septembrie, a anuntat sambata Institutul Finlandez de Mediu, potrivit Reuters.

Declaratia vine dupa ce Finlanda a acuzat in luna august Rusia, vecinul sau estic, ca i-a incalcat spatiul aerian de trei ori in decurs de o saptamana.

Institutul a mai aratat ca, in luna august, vasul sau de cercetare, folosit pentru monitorizarea conditiilor din marea Baltica, se indrepta sa colecteze probe pe un traseu obisnuit cand o ambarcatiune navala ruseasca i-a transmis de doua ori, pe cale radio, sa isi schimbe cursul.

Nava finlandeza a ignorat solicitarea navei rusesti, iar ulterior a observat un submarin in apropiere.

"In septembrie, un elicopter si o nava militara rusesti au trecut foarte aproape de o nava" finlandeza, a declarat Mari Walls, director de cercetari marine in cadrul institutului.

Echipa si cercetatorii suedezi de la bordul ambarcatiunii au considerat incidentul ca fiind unul amenintator, a adaugat ea. Mari Walls a refuzat sa speculeze asupra motivelor marinei rusesti.

Ministrul de Externe al Finlandei a declarat sambata ca nu poate comenta pe marginea incidentelor. Comentarii pe acest subiect nu au venit nici din partea rusa.

Finlanda, membru al Uniunii europene, imparte o granita de 1.300 km cu Rusia si mentine, in general relatii cordiale cu vecinul sau, insa conflictul din Ucraina a determinat fortele sale de aparare sa isi intensifice masurile de supraveghere.