Sase persoane au murit intr-un oras din Siberia si aproape 100 de persoane sunt intoxicate dupa ce au consumat o "substanta sintetica necunoscuta", au anuntat vineri autoritatile locale pentru combaterea traficului de droguri, potrivit AFP.

"In regiunea noastra, aproape 100 de persoane s-au intoxicat. Alti sase rezidenti, cu varste intre 18 si 35 de ani, au decedat dupa ce au utilizat o substanta sintetica", a declarat pentru Itar-Tass un purtator de cuvant al Parchetului regional, adaugand ca 36 de persoane raman internate in spital.

Potrivit autoritatilor locale, victimele sunt din Surgut, un oras cu 330.000 de locuitori din Siberia vestica.

Autoritatile ruse au deschis o ancheta, iar substanta in discutie, achizitionata online, a fost trimisa la laborator pentru teste.

Dependenta de droguri este una dintre problemele de sanatate publica cele mai importante din Rusia. Consumul de droguri a explodat in tara dupa caderea USSR si a atins apogeul in a doua jumatate a anilor 1990, inainte de a scadea treptat dupa anii 2000, odata cu redresarea economica a tarii.

Cu toate acestea, autoritatile ruse intampina dificultati in a controla utilizarea substantelor sintetice provenind din China, mai ales in masura in care modificarea constanta a formulelor chimice face dificila interdictia lor.