Un al doilea video cu jurnalistul britanic John Cantlie, care este tinut ostatic de catre militantii Statului Islamic, a fost difuzat pe internet. Imaginile vin la mai putin de o saptamana dupa prima aparitie pe ecran a jurnalistului de la rapirea sa din Siria in 2012. Imbracat in portocaliu, Cantlie spune ca a fost abandonat de Marea Britanie, relateaza BBC.

John CantlieFoto: Captura YouTube

Statul Islamic a ucis recent trei ostatici, un video difuzat de militanti aratand moartea lucratorului umanitar David Haines. Statul Islamic a amenintat ca urmatorul pe lista este britanicul Alan Henning.

Aceasta este a doua oara cand John Cantlie este tinut ostatic in Siria. Cantile a fost rapit in iulie 2012, cand a fost incatusat si legat la ochi timp de o saptamana. Jurnalistul a scapat cu ajutorul Armatei Libere Siriene.

El a revenit in Siria la sfarsitul anului 2012, atunci fiind rapit pentru a doua oara.

Ultima inregistrare a fost transmisa in timp ce Statele Unite si aliatii sai au lansat atacuri aeriene impotriva Statului Islamic in Siria. Fortele britanice nu sunt implicate, dar guvernul spune ca nu exclude aceasta posibilitate.

Inregistrarea, care dureaza aproximativ sase minute, este similara cu primul video in care a aparut jurnalistul.

Imaginile sunt introduse sub titlul "Lend Me Your Ears and Messages From The British Detainee John Cantlie. Episode 1" (n.red. Fiti atenti si mesaje de la detinutul britanic John Cantlie. Episodul 1)

Sa trecem direct la subiect cu un citat din Michael Scheuer, spune Cantlie: "Presedintele Obama nu are nici cea mai mica intentie de a invinge Statul Islamic".

Cantlie spune ca guvernele occidentale "au fost prinse dormind in fata cresterii rapide si absolute a Statului Islamic" si desi sunt luate masuri acum, puterile occidentale au subestimat "puterea de lupta si zelul adversarului".

Nu am mai asistat la un asemenea potential dezastru de pe vremea Razboiului din Vietnam, mentioneaza jurnalistul.