Reprezentantii Kievului si separatistii din estul Ucrainei au convenit sambata asupra unui armistitiu si asupra crearii unei zone demilitarizate la 30 de km de estul Ucrainei, au anuntat ei la finalul celor sapte ore de negocieri de la Minsk, scrie AFP.

"Am semnat un memorandum", a declarat presei reprezentantul de la Kiev, fostul presedinte Leonid Kucima.

Documentul, care contine noua puncte, prevede in principal incetarea utilizarii armelor si retragerea cu 15 kilometri de la linia de contact a artileriei grele a celor doua tabere, a precizat Kucima.

"Vom avea ocazia sa creem o zona de armistitiu pe o raza de cel putin 30 de km", a spus el.

Acest acord este cea mai recenta tentativa pentru a aduce pacea in estul Urainei.

Acest grup de contact, alcatuit din reprezentanti ai Ucrainei, separatistilor prorusi, Rusiei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a incheiat la 5 septembrie un "protocol de incetare a focului", formulat in mod vag, care a permis dezescaladarea violentelor fara a le opri insa complet.

Beligerantii au convenit sa nu utilizeze arme grele in zonele populate si sa interzica avioanelor de lupta si avioanelor fara pilot sa survoleze zona de securitate care se va afla sub supravegherea OSCE, a explicat Leonid Kucima.

Memomorandumul mai prevede ca "toate grupurile armate, echipamentele militare, toti combatantii si mercenarii" sa nu patrunda in aceasta zona.

"Ar trebui creata o zona de securitate completa", a anuntat, la randul sau, Igor Plotnitki, reprezentantul separatist al "Republicii Populare Lugansk", adaugand ca statutul regiunilor Lugansk si Donetsk, controlate de separatisti, nu au fost discutate.

"Noi avem opinia noastra pe aceasta tema, iar Ucraina o are pe a sa", a raspuns "premierul" Republicii unilateral proclamate Donetk, Aleksandr Zaharcenko.

Cele noua puncte din memorandum:

1. Armistitiul trebuie considerat ca general.

2. Elementele militare si formatiile militare se vor opri pe linia lor de contact din 19 septembrie.

3. Utilizarea armelor de orice tip si actiunile ofensive sunt interzise.

4. La 24 de ore dupa aprobarea prezentului memorandum, armele de un calibru superior de 100 mm vor fi retrase la cel putin 15 km de o parte si de alta a liniei de contact, inclusiv zonele locuite, ceea ce ar trebui sa permita crearea unei zone tampon de 30 de km.

5. Aducerea de arme grele si echipament greu este interzisa in zonele locuite.

6. Este interzis sa plasezi mine langa zona tampon. Minele plasate anterior la interior zonei tampon trebuie retrase.

7. Zborurile aparatelor militare si aparatelor straine sunt interzise deasupra zonei tampon, cu exceptia aparatelor OSCE.

8. In zona de armistitiu, misiunea de control a observatorilor OSCE va ajunge in cele 24 de ore dupa aprobarea prezentului memorandum.

9. Toate gruparile armate, echipamentele militare, combatanti si mercenari straini se vor retrage din teritoriul ucrainean sub supravegherea OSCE.