Pentru prima data in noua luni de criza in estul Ucrainei, diplomaii UE iau in calcul boicotarea Cupei Mondial de fotbal din 2018 ca parte a sanctiunilor la adresa Rusiei, scrie Financial Times.

Potrivit unei liste de optiuni care circula in capitalele europene marti, Uniunea Europeana ia in calcul daca sa recomanda suspendarea Rusiei din “evenimentele culturale, economice sau sportive internationale majore”, inclusiv cursele de Formula 1, campionatul european de fotbal si urmatoarea Cupa Mondiala, pe care Rusia o va organiza in 2018.

Diplomatii sustin ca boicotarea Cupei Mondiale nu va face parte din noile sanctiuni care vor fi aprobate la finalul saptamnii. Insa in cursul unei intalniri a ambasadorilor UE de luni, mai multe delegatii - in special Estonia si Lituania - s-au aratat entuziasmate de idee.

“Acest tip de discutie este necesara, intrucat nu vedem bunavointa din partea Rusiei”, a declarat un diplomat leton, care a spus ca dezbaterea a fost pana acum “conceptuala”.

Dupa invazia sovietica din Afganistan in 1979, SUA a condus un boicot al Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980, stabilind astfel un precedent. Patru ani mai tarziu, Uniunea Sovietica a raspuns cu aceeasi moneda, conducand un boicot al blocului estic al JO din 1984 din Los Angeles.

Sanctiunile economice care vor fi dezbatute de Comisia Europeana miercuri, inainte de a fi trimise catre capitalele statelor pentru a fi aprobate pana la finalul saptamanii, vor extinde masurile aprobate in luna iulie. In principal, vor extinde interdictiile aplicate companiilor rusesti de a accesa pietele europene astfel incat sa afecteze grupuri energetice si apararea.

Printre cei afectati se vor numara Rosneft si Gazprom Neft.