Uniunea Europeana a condamnat, luni, marsul prizonierilor de razboi din Ucraina, organizat de catre rebelii pro-rusi din Donetsk, denuntand o "incalcare a dreptului international", scrie AFP.

"Condamnam cu fermitate parada soldatilor ucraineni, organizata ieri de catre gruparile armate ilegale pe strazile din Donetsk, unde prizonierii au fost insultati si atacati", a declarat un purtator de cuvant al serviciului diplomatic al UE.

"Acest lucru este inacceptabil si reprezinta o incalcare a dreptului international. Nimeni nu ar trebui sa fie supus unui asemenea tratament umilitor si degradant", a adaugat purtatorul de cuvant.

Conform Conventiei de la Geneva privind prizonierii de razboi, acestia trebuie sa fie protejati "impotriva actelor de violenta sau intimidare, a insultelor si a curiozitatii publice".

Rebelii pro-rusi au expus duminica, in mars fortat pe o strada principala din Donetsk, zeci de prizonieri de razboi ucraineni. Oamenii au strigat "fascisti!" soldatilor catpurati in timpul luptelor, care mergeau cu capetele plecate. Majoritatea barbatilor erau nebarbieriti si erau imbracati fie in haine de razboi, fie in civil.