Ministrii europeni de Externe, reuniti in regim de urgenta la Bruxelles, au ajuns vineri la o pozitie comuna cu privire la livrarea de armament combatantilor kurzi din Irak, exprimandu-si satisfactia fata de acordarea unui ajutor militar direct de catre unele state-membre, anunta Mediafax. "Am ajuns la o pozitie comuna care, in mare, spune urmatorul lucru: UE saluta faptul ca anumite state vor raspunde in mod favorabil cererii fortelor de securitate kurde", a declarat ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier. "Este in continuare neclar ce echipamente sunt utilizate si ce echipamente sunt necesare", a adaugat el.

In contextul in care decizia de a livra armament revine fiecarui stat membru, miza era sa se ajunga la o pozitie prin care Consiliul, care reprezinta cele 28 de state membre, sa se pronunte "pentru sustinerea acestui efort si isi exprima sustinerea fata de kurzi si Guvernul de la Bagdad", a a anuntat anterior un oficial european de rang inalt.

"Este o pozitie foarte puternica, semnalul politic dorit" de catre Franta, Italia si Marea Britanie, a reactionat un diplomat european.

Presedintele francez Francois Hollande a confirmat joi "livrarea iminenta a unor echipamente militare, in urma cererii presedintelui Guvernului regional al Kurdistanului din Irak, Masoud Barzani".

Seful diplomatiei franceze Laurent Fabius a declarat vineri ca Franta a fost una dintre "primele tari care a actionat", livrand armament combatantilor kurzi care incearca sa opreasca inaintarea in Irak a jihadistilor din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI).

La randul sau, Londra ia in calcul, "in mod favorabil", posibilitatea de a inarma fortele kurde, in cazul in care i se va cere acest lucru.