Moscova va plati Frantei contractul privind achizitionarea a doua nave Mistral doar dupa livrarea celui de-al doilea port-elicopter, in conditiile in care Parisul a conditionat livrarea de "atitudinea Rusiei" in criza ucraineana, a anuntat Rosoboronexport, grupul public rusesc de armament, citat de AFP.

"Plata finala, in acord cu contractul semnat, se va face in noiembrie 2015 dupa livrarea celei de-a doua nave", a precizat directorul grupului, Anatoli Isaikin, intr-un interviu acordat pentru agentia rusa de presa Itar-Tass.

La finele lui iulie, presedintele francez Francois Hollande a afirmat ca prima nava va fi livrata, asa cum prevede contractul, in octombrie 2014, in timp ce livrarea celei de-a doua nave depinde de "atitudinea Rusiei".

Rusia, unul dintre cei mai mari importatori de material militar si tehnologii, a semnat in 2011 un contract privind achizitionarea de la Franta a doua nave de lupta Mistral, pentru 2 miliarde de euro.

Dar criza din Ucraina, care a antrenat cea mai grava criza dintre Occident si Rusia de la finele Razboiului Rece, a adus Parisul in centrul criticilor partenerilor sai vestici: Statele Unite au calificat livrarea celor doua nave Mistral drept "complet nepotrivita" iar Uniunea Europeana a lansat la inceputul lui august a treia faza a sanctiunilor, care vizeaza de aceasta data inima economiei ruse.

In opinia presedintelui rus Vladimir Putin, Washingtonul apeleaza la santaj fata de Franta. Rusia a avertizat isi va urmari drepturile pana la capat in cazul unei denuntari a contractului.

La finele lui iulie, Vladimir Putin a anuntat ca doreste sa reduca importurile militare europene si a oferit asiguari ca Rusia este deplin capabila sa produca tot ceea ce tara are nevoie.