Soldati israelieni in tancuri si buldozere au sapat sambata dimineata pe o distanta de circa 1,6 km de-a lungul frontierei estice a Fasiei Gaza, transmite Reuters. Intre timp, datele anuntate de autoritatile palestiniene indica faptul ca peste 300 de persoane, in mare parte civili, si-au pierdut viata in operatiunile militare israeliene din aceasta regiune.

HotNews.roFoto: Hotnews

Israelul a lansat joi seara o ofensiva terestra in Fasia Gaza, dupa 10 zile de la lansarea operatiunii aeriene si a celei navale.

Armata a anuntat ca inginerii sai se concentreaza asupra unei zone-tampon de 2,5 km si incearca sa identifice si sa distruga tunelurile si perimetrele ascunse folosite pentru a lansa rachete, sapate de catre islamistii Hamas dupa violentele din 2012.

La randul sau, Hamas a anuntat ca luptatorii sai au folosit un astfel de tunel pentru a intra in Israel sambata si pentru a provoca victime. Armata israeliana a confirmat incidentul petrecut in apropiere de zona centrala a Gaza, spunand ca a ucis un militant si i-a respins pe ceilalti. Doi soldati israelieni au fost raniti.

Totodata, militantii palestinieni au lansat sambata cel putin 18 rachete in Israel, omorand o persoana si ranind alte patru, inclusiv doi copii, in orasul sudic Dimona, a anuntat politia.

Oficialii din Gaza au declarat ca cel putin 318 de palestinieni, inclusiv 70 copii, au fost ucisi in conflictul de 12 zile. Pe partea israeliana, un soldat si doi civili au fost ucisi.

Ostilitatile s-au acutizat la sfarsitul lunii iunie dupa uciderea a trei studenti israelieni, violente pentru care Israelul ii acuza pe palestinieni. Hamas nu a confirmat insa nici nu a negat implicarea in incident. Uciderea unui tanar palestinian in Ierusalim, aparent un gest de razbunare, pentru care Israelul a pus sub acuzare trei israelieni, a alimentat si mai mult tensiunile.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene, locotenent-colonelul Peter Lerner, a precizat ca 13 tuneluri, cel putin unul dintre ele fiind sapat la o adancime de 30 de metri, si 95 de lansatoare de rachete au fost gasite si distruse in Fasia Gaza.

Cautarile continua in cadrul operatiunii descrise de acesta drept o misiune continua care "a afectat grav capacitatile Hamas".