Premierul irakian Nuri al-Maliki a confirmat joi ca armata siriana a efectuat in aceasta saptamana raiduri aeriene impotriva insurgentilor islamisti pe teritoriul Irakului, de-a lungul frontierei comune, relateaza AFP.

Intr-un interviu acordat BBC, al-Maliki afirma ca a "primeste favorabil" orice lovitura impotriva insurgentilor condusi de Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), dar sustine ca guvernul sau nu a cerut aceasta interventie, are a avut loc marti.

Raidurile au fost efectuate dupa ce insurgentii au preluat controlul asupra orasului de granita Al-Qaim, in zona irakiana, obtinand de asmenea o cale de acces strategica pentru Siria, unde SIIL este de asemenea activ.

Miercuri, membrii Frontului al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda, au jurat credinta SIIL la Bukamal, orasul sirian aflat vizavi de Al-Qaim, intarind controlul grupului jihadist asupra acestei zone de granita.

Insurgentii suniti au declansat in 9 iunie o ofensiva fulgeratoare in Irak, preluand controlul asupra unor vaste teritorii in cinci provincii aflate la nord si vest de Bagdad. Ofensiva s-a soldat cu peste o mie de morti si sute de mii de refugiati.