¬Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut vineri Consiliului de Securitate sa impuna un embargou asupra armelor cu destinatia Siria, intr-un discurs cu privire la solutionarea conflictului din aceasta tara, potrivit Mediafax.

"Cer Consiliului de securitate sa impuna un embargou asupra armelor", a declarat Ban Ki-moon cu referire la armamentul cu destinatia Siria, stat care incepand din martie 2011 se confrunta cu revolte reprimate violent si cu confruntari armate intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad si fortele militare ale opozitiei.

Secretarul general al ONU a apreciat, de asemenea, ca "puterile straine care continua sa sustina militar (Siria) procedeaza iresponsabil".

Referindu-se la situatia din Irak, el indemnat, toate comunitatile din aceasta tara "sa colaboreze", pentru a riposta impreuna gruparii jihadiste Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL).

Ban Ki-moon a subliniat necesitattea de a "suprima orice finantare a SIIL", afirmand ca aceasta grupare reprezinta "o amenintare pentru toate comunitatile din regiune".

De asemenea, el a invitat Guvernul irakian sa impiedice represaliile impotriva sunnitilor.