Drapele negre, luptatori si embleme ale Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL) la fiecare colt de strada: nu exista nicio o indoiala cine impune legea la Raqa, in acest oras din nordul Siriei care a devenit "capitala" grupului jihadist, scrie AFP.

Aceasta localitate, strategic situata in valea Eufratului, la mai putin de 200 km de granita siriana, a devenit potrivit militantilor baza SIIL, care conduce din 9 iunie o vasta ofensiva in Irak.

De la ajungerea, in 2012, a primilor combatanti in sigura capitala provinciala care scapa in intregime de sub controlul lui Bashar al-Assad, grupul a impus progresiv un regim brutal si extrem de organizat care are toate atuurile unui stat.

La varful ierarhiei se afla sauditii si irakienii si, in mai mica masura, tunisienii, spun expertii militari.

Iar la baza piramidei se afla sirienii, egiptenii, europenii si cecenii.

"Cand jihadistii au ajuns in provincie, formau un grup de 10 sau 15. Astazi, SIIL controleaza fiecare aspect al vietii din Raqa", povesteste Omar al-Huweidi, scriitor si specialist in SIIL nascut in Raqa si in prezent fugit in turcia.

Grupul a preluat controlul total al orasului in martie, dupa retragerea fortelor guvernamentale, infrante de rebeli. SIIL a alungat ulterior rebelii si si-a impus propria lege, interzicand populatiei sa fumeze sau sa asculte muzica.

Acum, la Raqa, care avea 250.000 de locuitori inainte de 2011, "SIIL are birouri pentru tot ce va puteti imagina: sanatate, educatie, securitate, asistenta islamica, gestionarea relatiilor tribale si chiar o ambasada a emiratului Alep", explica al-Huweidi.

Fara mila si foarte inteligenti

SIIL, o emanatie a al-Qaeda care nu a depus insa juramant in fata liderului reteli teroriste, Ayman al-Zawahiri, a vrut intr-o vreme sa fuzioneze cu aripa oficiala a al-Qaeda in Siria, Frontul al-Nosra, dar acesta din urma a refuzat, deschizand calea unui razboi fratricid.

"Diferenta este ca Frontul al-Nosra asteapta caderea regimului pentru a impune hudud, in conditiile in care SIIL a inceput deja" sa aplice acest cod de sanctiuni prevazute de sharia, cum este spre exemplu amputarea manii unui hot, explica Huweidi.

Atentie, imagini violente!

Emirul SIIL din Raqa, Abu Luqman, este un sirian fara mila si foarte inteligent, potrivit unui localnic.

In jurul lui graviteaza jihadistii straini - irakieni si sauditi - care, potrivit militantilor, iau majoritatea deciziilor.

Potrivit lui Hadi Salameh, un militant care lucreaza la Raqa, si care a preferat sa utilizeze un pseudonim, combatantii cu cele mai mare ranguri sunt irakienii, dintre care multi sunt fost militari si lui Saddam Hussein, alungat de la putere de Statele Unite in 2003.

"Sefii sunt alesi dupa mai multe criterii, in special daca au facut puscarie in Siria sau in alte regimuri arabe, in SUA, Irak sau la Guantanamo", precizeaza el.

Seful SIIL, Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi facut el insusi patru ani intr-o tabara americana de detentie. Se stiu putine lucruri despre el si "misterul care il inconjoara contribuie la cultul personalitatii" de care se bucura, potrivit lui Aymenn Jawad al-Tamimi, profesor universitar specializat in miscarile islamice.

Salarii in dolari

Pe Youtube infloresc anasheed (catecele religioase) care lauda virtutile lui Baghdadi si care cer potentialilor recruti sa ii jure credinta, in conditiile in care mii de tineri sirieni s-au alaturat SIIL, care le apare drept o alternativa radicala si puternica in fata Armatei Siriene Libere, prost organizata si echipata.

Cu atat mai mult cu cat SIIL, care are ambitia de a crea un stat islamic la granita irako-siriana, este bogat si bine inarmat. Salariile membrilor sai sunt platite in dolari, subliniaza Hadi Salameh.

Grupul a preluat recent de la fortele irakiene arme grele de fabricatie americana, pe care le-au transportat la Raqa, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

SIIL controleaza astfel campurile de petrol si gaze din provincia siriana de Deir-Ezzor (est) si a pus in practica un sistem de colectare a impozitelor in zonele aflate sub dominatia sa.

Pentru populatie, insa, viata la Raqa este extrem de dificila.

"Jihadistii straini raniti au prioritate in spitale. Sirienii, chiar si copiii, sunt cetateni de categoria a doua", povesteste Salameh.

Dar locuitorii trebuie sa se supuna regimului de teroare al SIIL, cu atat mai mult cu cat "membri-cheie ai tuturor triburilor au jurat loialitate SIIL, mai mult de frica decat din convingere", spune Huweidi.