Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, a anuntat miercuri ca Bagdadul a 'cerut oficial' SUA sa lanseze lovituri aeriene impotriva jihadistilor care poarta o ofensiva in Irak si care au luat cu asalt principala rafinarie a tarii, scrie AFP.

"Irakul a cerut oficial Washingtonului, in baza acordului de securitate, sa lanseze atacuri aeriene impotriva gruparilor teroriste", a declarat Zebari, in Arabia Saudita, dupa consultari interarabe privind situatia in Irak.

SUA au anuntat trimiterea in Golf a navei americane USS Mesa Verde, cu 550 puscasi marini si avioane-elicoptere Osprey, pentru a putea trimite intariri in caz de evacuare a ambasadei americane la Bagdad.

In pofida solicitarilor guvernului irakian, presedintele american Barack Obama evita deocamdata sa ordone atacuri aeriene impotriva jihadistilor suniti din gruparea intitulata Statul Islamic din Irak si Levant (EIIL), concentrandu-se in schimb pe obtinerea sprijinului politic in regiune si pe oferirea de asistenta autoritatilor de la Bagdad, mai scrie AFP.

Casa Alba a anuntat miercuri ca presedintele american continua consultarile cu privire la modalitatea de a raspunde avansarii jihadistilor sunniti in Irak si nu exclude nicio optiune, cu exceptia trimiterii de trupe la sol.