Partidele parlamentare bulgare au convenit marti sa organizeze alegeri anticipate in perioada 28 septembrie - 12 octombrie, a anuntat presedintele Rosen Plevneliev, citat de AFP.

Ajuns la putere in urma cu un an dupa alegerile anticipate din mai 2013, guvernul minoritar al tehnocratului Plamen Oresharski a ramas fara sprijinul socialistilor si al liberalilor din partidul minoritar al turcilor MDL, in urma alegerilor europene din 25 mai.

Socialistii, care au aparat o pozitie pro-rusa in timpul campaniei, au suferit o infrangere zdrobitoare in fata partidului conservator Gerb al fostului premier Boiko Borisov, care a demisionat in februarie 2013 sub presiunea strazii.

Criza politica a fost sustinuta si de un dezacord intre Bulgaria, pe de o parte, si Comisia Europeana si Statele Unite, pe de alta parte, privind lansarea constructiei gazoductului South Stream care ar urma sa aduca gaze pe continent ocolind Ucraina.

Partidele parlamentare trebuie sa se puna de acord in scurt timp asupra datei exacte a alegerilor, care va permite presedintelui sa dizolve parlamentul cu doua luni inainte de aceasta data si sa numeasca un guvern interimar.

Demisia lui Oresharski trebuie sa tina cont de aceste scadente. Presedintele este obligat, dupa aceasta demisie, sa propuna fiecaruia dintre cele trei partide importante din Parlament sa formeze un guvern, ceea ce vor refuza.

Mai multe institute de sondaj plaseaza Gerb in fruntea preferintelor electoratului.

Borisov s-a declarat pregatit sa realizeze proiectul South Stream "cu conditia sa respecte strict legislatia europeana".

Boiko Borisov si-a intarit imaginea de macho dupa ce a afirmat ca "in timpul unei furtuni de zapada, nu lasi femeia sa conduca, cel mai bun trebuie sa ia volanul".