Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a primit vineri un cadou neobisnuit la implinirea varstei de 70 de ani - un tort din frunze de coca oferit de presedintele Boliviei, Evo Morales, relateaza Agerpres.

Evo Morales si Ban Ki-moonFoto: Agerpres/Xinhua

Seful ONU se afla la Santa Cruz, in Bolivia, pentru o reuniune a tarilor din G77 care va avea loc in weekend, pentru a discuta despre masurile de reducere a saraciei.

Coca este folosita pentru a produce cocaina, insa gazda, Evo Morales, un fost cultivator de coca, este un vechi aparator al practicii traditionale si legale de folosire a frunzelor acestei plante pentru ceai, dulciuri si medicamente. El a mers pana intr-acolo incat a scos frunze de coca dintr-o punga mica de plastic in timpul unei reuniuni a ONU impotriva drogurilor la Viena, in 2012, si a inceput sa le mestece. Localnicii din Anzi mesteca in mod traditional frunze de coca pentru a se energiza sau ca antidot la raul de inaltime.

"Poporul bolivian nu va uita niciodata vizita dvs", i-a spus vineri Evo Morales lui Ban Ki-moon in fata a sute de persoane adunate pentru prezentarea tortului si a unei haine traditionale boliviene.

Secretarul general al ONU a multumit, insa nu a gustat public din "tortul de coca" si nici nu a aprobat pozitia lui Morales in legatura cu aceasta planta controversata.

Conventia ONU privind Drogurile a interzis frunzele de coca in 1961, impreuna cu cocaina, heroina, opiul si morfina, iar in 2012 Bolivia s-a retras din Conventie pentru a protesta impotriva interzicerii practicii mestecatului de frunze de coca.

Ulterior, ONU a oferit Boliviei o dispensa speciala ce recunostea aceasta practica traditionala ca fiind legala in Bolivia, iar aceasta tara a fost reprimita in Conventie.