Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk a cerut vineri guvernului sau sa se pregateasca pentru eventualitatea sistarii gazului rusesc luni, data limita fixata de gigantul rus Gazprom pentru plata datoriei acumulate de Ucraina, informeaza AFP.

"Am insarcinat ministerele implicate sa se pregateasca in cazul sistarii, de luni, a gazului furnizat de Rusia", a scris premierul ucrainean pe contul sau de Twitter, in contextul in care negocierile conduse de Bruxelles s-au soldat saptamana aceasta cu un esec.

El a cerut de asemenea Ministerului Justitiei sa "finalizeze pregatirea" dosarului pentru "apararea intereselor Ucrainei in relatiile dintre Naftogaz (operatorul public ucrainean) si (compania rusa) Gazprom in fata Curtii de arbitraj de la Stockholm".

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe trebuie la randul sau sa informeze tarile membre ale Uniunii Europene de faptul ca "Rusia a subminat in mod deliberat negocierile, respingand propunerile constructive ale partii ucrainene", a adaugat Iatseniuk.

Moscova a fixat pentru luni, 16 iunie, termenul limita pana la care Ucraina trebuie sa isi plateasca o parte din datoria de 1,95 miliarde de dolari la gaze.