Noul presedinte ucrainean Petro Porosenko a ordonat marti crearea de culoare umanitare in zonele de conflict din estul separatist, masura ceruta de Rusia, transmite AFP. Implementarea culoarelor a fost catalogata de Germania drept un pas catre crearea unei "noi atmosfere" care da speranta unei detensionari a crizei.

"Am vazut ca toate partile sunt pregatite sa actioneze pentru a detensionarea crizei din Ucraina", a declarat marti seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier, dupa discutiile de la Sankt petersburg cu omologul sau rus Serghei Lavrov si cu cel polonez Radoslaw Sikorski.

"Nu spun ca am gasit deja o solutie la criza, insa escalarea (tensiunilor - n.red.) a lasat loc unei noi atmosfere. (...) Vedem capatul tunelului", a adaugat ministrul german.

In ceea ce priveste subiectul gazelor, discutiile s-au intensificat in cele cateva ore care mai sunt pana la expirarea ultimatumului lansat de Moscova. Dupa ore de negocieri esuate, Rusia si Ucraina urmeaza se intalnesc marti seara la Bruxelles, cu speranta de a evita o intrerupere a gazelor rusesti, varianta care starneste teama in randul europenilor.

In urma discutiilor cu Rusia, sub medierea OSCE, noul presedintele ucrainean Petro Porosenko a dispus crearea unor coridoare umanitare pentru civilii care doresc sa paraseasca "zona operatiunii anti-teroriste, cu scopul de a evita noi victime".

Initiativei prezidentiale corespunde dorintei Rusiei, facute publice la inceputul lunii iunie, cuprinsa intr-un proiect de rezolutie a ONU. Propunearea a venit dupa ONG-urile au denuntat utilizarea de catre armata ucraineana de arme puternice in zonele populate.

"Salutam aceasta decizie. Acesta este un pas in directia cea buna", a reactionat imediat seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov.

Unul dintre liderii "Republicii Donestk" (autoproclamate), Andrii Pourguine, priveste cu scepticism initiativa noului presedinte. "Am auzit, dar avem indoieli cu privire la punerea in aplicare a acestui plan", a spus liderul separatist, citat de agentia rusa de stiri Interfax.

Fortele ucrainene au lansat in 13 aprilie o operatiune militara de amploare pentru a inabusi insurectie armata pro-rusa din estul tarii. Peste 200 de persoane (rebeli, militari ucraineni si civili) si-au pierut viata in luptele violente din est.

La patru zile dupa scurta intalnirea cu Vladimir Putin in Franta, care a dat speranta de unei detensionari, Porosenko pare sa doreasca imbunatatire a relatiilor dintre Kiev si Moscova si si-a dat un termen de o saptamana pentru a calma starea din est.

Intr-un interviu acordat revistei Time, Porosenko a subliniat ca este imposibil de restabilit securitatea din aceasta parte a tarii in lipsa unui "dialog" cu Rusia.

"Unii ucraineni ar dori sa aiba ca vecini Suedia si Canada, dar avem Rusia", a aratat presedintele ucrainean.