Guvernul indian al nationalistului hindus Narendra Modi a promis luni o politica externa puternica si un angajament "energic" in relatiile cu China, cu putin timp dupa o intalnire cu seful diplomatiei chineze, scrie AFP.

Noul guvern indian doreste sa intretina relatii pasnice si cordiale cu omologii sai externi dar nu va evita confruntarea daca va fi nevoie, a spus presedintele indian Pranab Mukherjee, intr-un discurs scris de Modi si rostit in fata parlamentului.

Guvernul "se angajeaza sa construiasca o Indie puternica, autonoma si increzatoare" care doreste sa "ocupe locul care ii revine in concertul natiunilor", a spus acesta.

Modi si partidul sau nationalist hindus Bharatiya Janata Party (BJP) reproseaza fostului guvern al partidului Congresului ca nu a permis Indiei sa ocupe locul pe care il merita pe scena mondiala si ca a cedat teren in fata vecinului sau chinez.

"Guvernul meu se va angaja energic cu alti vecini din regiunea noastra, inclusiv cu China, cu care lucram pentru dezvoltarea parteneriatului nostru strategic si de cooperare", a continuat acesta.

Modi s-a intalnit la finele dupa-amiezii cu ministrul chinez al Afacerilor externe, Wang Yi. Cei doi barbati au aparut surazatori si si-au strans mana in fata camerelor. Nu a existat nicio declaratie legata de subiectul discutiilor.

Duminica, ministrul chinez s-a intalnit cu omologul sau indian Sushma Swara, pentru o prima discutie de la investirea noului guvern condus de Modi.

In ciuda importantelor schimburi economice dintre cele doua tari, relatiile diplomatice bilaterale sunt in continuare marcate de suspiciune, mostenita din perioada scurtului razboi frontalier din 1962.

China este primul partener comercial al Indiei, cu schimburi bilaterale de 70 de miliarde de dolari. Dar deficitul comercial al Indiei pe relatia cu China a atins 40 de miliarde de dolari, fata de un miliard in 2001-2002.

Modi doreste sa isi asigure un mai bun acces la piata chineza, in conditiile in care cele doua tari vizeaza schimburi comerciale de 100 de miliarde de dolari in 2015.

Duminica seara, Modi afirmase ca, daca cele doua tari trebuie sa fie concurente, aceasta competitie trebuie sa aiba loc in "competenta, marime si rapiditate".

India si China au incercat in mai multe randuri sa-si rezolve conflictul frontalier dar tensiunile se mentin. In februarie, Modi avertizase China in privinta "spiritului sau expansionist".

Modi l-a invitat pe presedintele chinez Xi Jinping sa vizite India in acest an.