Talibanii au publicat o inregistrare video care prezinta momentul eliberarii sergentului american Bowe Bergdhal, dupa cinci ani de captivitate, in schimbul a cinci militanti islamisti inchisi la Guantanamo Bay, scrie BBC News.

Imaginile il prezinta pe Bergdhal imbracat in haine afgane si fiind controlat de soldatii americani, inainte de a fi urcat in elicopter, pentru a se asigura ca nu are explozibil asupra sa. Inainte de a iesi din masina talibanilor, un insurgent ii spune sergentului: "Nu te mai intoarce in Afganistan! Data viitoare, vei fi ucis".

Acesta a fost eliberat in cursul week-endului trecut in schimbul a cinci militanti talibani care erau tinuti prizonieri la Guantanamo Bay, dar acest schimb a starnit controverse in SUA, dupa ce o serie de fosti colegi de arme l-au acuzat ca este de fapt un dezertor.

Intre timp, autoritatile din orasul sau natal au anulat o petrecere de bun venit anuntata in cinstea sa, motivul oficial fiind legat de posibilitatea prezentei unui numar mare de persoane, in urma mediatizarii intensive de care se bucura acest subiect in SUA.

Dupa ce afise cu "Bowe, in sfarsit liber" au invadat strazile orasului sau natal, Hailey (Idaho), controversele au invadat rapid prima pagina a ziarelor, principalul subiect fiind circumstantele disparitiei sale din 30 iunie 2009, intr-un avanpost din provincia Paktika (est).

O serie de militari, printre care si membri ai unitatii sale, il acuza ca si-a abandonat postul si inclusiv ca a dezertat si a incercat sa fuga in India.

"Acum este in siguranta si este timpul sa spunem adevarul", declara Nathan Bradley Bethea, un fost ofiter care a participat la operatiunile de cautare. "Iar adevarul este ca Bergdahl este un dezertor si ca soldatii din unitatea sa au murit incercand sa-l gaseasca", scrie acesta intr-un editorial publicat de Daily Beast. Sase militari au murit, potrivit lui Bethea, in cursul verii lui 2009, in timpul acestor operatiuni de cautare.

Soldatul, in varsta de 23 de ani la acea vreme, a plecat pe jos din post, lasand in urma casca si pusca, dar inarmat cu o busola, acuza acesta.

Pe Facebook a fost creat un grup intutula "Bowe Bergdahl is NOT a hero" si care cere pedepsirea sa.

Cu jumatate de gura, autoritatile americane recunosc ca aceste intrebari trebuie sa-si gaseasca raspunsul. "Nu avem in continuare o idee exacta despre ce a provocat plecarea sa din baza in noaptea aceea", a recunoscut pentru CNN purtatorul de cuvant al Pentagonului, contra-amiralul John Kirby.

Bowe Bergdhal a fost transferat duminica din Afganistan la spitalul militar american din Landstuhl (Germania).

O ancheta va avea loc, a precizat si Casa Alba.

Dezertarea in timp de razboi este pasibila de pedeapsa cu moartea in SUA.

In 2004, sergentul Charles Robert Jenkins, care dezertase de la postul sau de la granita dintre cele doua Corei in 1965 si a petrecut aproape 40 de ani in mainile nord-coreenilor inainte de a fi eliberat a fost condamnat la 30 de zile de inchisoare.