Premierul britanic David Cameron a fost acuzat duminica de santaj dupa ce a amenintat cu iesirea tarii sale din Uniunea Europeana daca Jean-Claude Juncker va deveni presedinte al Comisiei Europene. Amenintarile lui Cameron il aduc pe premierul Marii Britanii in centrul luptei pentru putere care se da in aceasta perioada pentru Comisia Europeana, comenteaza The Guardian.

David Cameron a fost criticat pentru tacticile folosite in incercarea de a impiedica numirea lui Juncker la conducerea Comisiei Europene, dupa ce premierul britanic a amenintat cu organizarea unui referendum pe tema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Potrivit The Guardian, miza luptei lui Cameron impotriva numirii lui Juncker ar fi viitoarea renegociere a relatiilor dintre Londra si Uniunea Europeana.

Ideea organizarii unui referendum la care britanicii sunt invitati sa se pronunte pentru a ramane stat membru sau a parasi Uniunea Europeana nu este insa una noua, fiind anuntata de Cameron inca din ianuarie 2013.

Duminica, premierul britanic a castigat un nou aliat in lupta sa impotriva lui Jean-Claude Juncker - pe premierul italian Matteo Renzi, care a vorbit despre Juncker ca despre "un nume, dar nu numele pentru Comisia Europeana."

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, fost sef al Eurogrup, s-a declarat duminica "increzator ca va fi ales viitorul presedinte al Comisiei Europene pana la jumatatea lunii iulie" chiar daca un numar de capitale europene nu il doresc la presedintia CE.

Printre acestea se numara Londra, Stockholm, Budapesta, dar si, potrivit cotidianului german Bild, Parisul. Guvernul de la Paris ar dori instalarea unui francez in fruntea Comisiei, scrie Bild, care nu citeaza insa sursele.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca sustine candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene.

Partidul Popular European, al carui candidat la sefia CE este Juncker din pozitia sa de cap de lista, a castigat cele mai multe locuri din Parlamentul European la alegerile de acum o saptamana - 213, urmat de Socialisti si Democrati cu 191 de locuri si liberalii din ALDE cu 64. El nu a primit insa sustinerea liderilor UE, care au lasat impresia, la intalnirea avuta marti, ca lupta pentru aceasta pozitie ramane deschisa.