Coreea de Sud: Locuri de parcare mai mari rezervate femeilor
Locurile de parcare pe care primaria le-a realizat pentru femei sunt mai late si mai lungi, mai bine iluminate si mai aproape de lifturi sau scari rulante.
Un reprezentant al primariei din Seoul a declarat pentru Korea Times ca: "este ca si cum am adauga o tenta feminina unui design universal masculin si am face lucrurile mai comode pentru femei".
Corea de Sud nu este singura tara in care pot fi gasite locuri de parcare rezervate femeilor, acestea se mai intalnesc in orase din China, Kuwait, Malaysia, Indonesia, Austria, Italia si Germania.
Unele parcari australiene au locuri rezervate familiilor cu copii mici.
Potrivit The Telegraph, in 2012, orasul german Triben a anuntat ca va crea locuri de parcare rezervate femeilor, acestea fiind mai mari si mai bine iluminate. Locurile de parcare rezervate barbatilor erau delimitate de stalpi din beton si se putea intra in ele numai cu spatele masinii.
Primarul orasului a negat acuzatiile de sexism declarand la acea vreme pentru revista Spiegel ca nu se asteptase la o asemenea reactie. Totodata, a invitat femeile sa incerce locurile de parcare rezervate barbatilor. Edilul local a mai afirmat ca miscarea face parte dintr-o strategie de marketing menita sa aduca turisti si curiosi in oraselul de 5000 de locuitori.
Korea Times relata in 2013 ca autoritatile sud-coreene au introdus o serie de masuri menite sa egaleze terenul intre femei si barbati, masuri criticate sub acuzatia de "discriminare inversa" care vizeaza barbatii si care afecteaza negativ relatiile dintre cele doua sexe.
Ambitiosul plan al autoritatilor din Seul de a tranasforma orasul intr-unul mai primitor pentru femei a fost lansat in 2009 si, pe langa schimbarile in infrastructura si aspectul orasului, si-a propus la acea vreme sa creeze 28.000 de locuri de munca pentru femei care si-au abandonat cariera pentru a se ocupa de familie, potrivit Global Post.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Cu toate ca am intilnit femei la volan care conduc masinile mai bine ca si barbatii cred stirea e un banc .
Sunt multe parcari unde:
- dupa ce parchezi masina de abia ai loc sa iesi din cauza stalpilor, de ex dai cu portiera in ei, sau daca intri cu fata iesi din masina si stalpul te blocheaza intre 2 masini. Am vazut si parcari unde stalpii de forma dreptunghiulara cu latura mare de peste 1.5m erau perpendicular pe locurile de parcare, in loc sa fie paralel blocand sau jenand astfel 2 locuri.
- locurile sunt foarte inguste, parca facute pt masini de acum 20 de ani. Si atunci sau 2 masini se labarteaza pe 3 locuri sau te strecori cu greu in masina ca sa nu distrugi o portiera (vezi parcarea de la Mall Dristor)
Sa nu mai zic de unghiuri de iesire, aparate cititoare puse dupa curba, etc.