Presedintele ales al Ucrainei, Petro Poroshenko, a afirmat luni ca nu va lasa separatistii pro-rusi sa transforme estul tarii in Somalia. In acelasi timp, el a indicat ca spera sa aiba o intalnire cu liderii rusi in prima jumatate a lunii iunie si ca restabilizarea tarii in est nu se poate face fara implicarea Rusiei.

Petro PoroshenkoFoto: Agerpres/Xinhua

Creditat cu 54% din sufragii inca din primul tur al alegerilor organizate duminica, viitorul sef de stat a confirmat ca intr-o conferinta de presa ca isi doreste integrarea europeana a tarii si a afirmat ca vrea sa il pastreze pe Arseni Iatseniuk in functia de prim-ministru, potrivit AFP.

Separatistii pro-rusi inarmati au preluat controlul in mai multe orase din estul Ucrainei si nu au permis participarea oamenilor la scrutinul prezidential.

“Sper ca Rusia sa sprijine eforturile de rezolvare a situatiei in est”, a spus Poroshenko, citat de Reuters.

El a reiterat disponibilitatea sa de a discuta cu insurgentii care au depus armele, insa a adaugat ca nu se va intalni cu teroristii care ameninta securitatea statului.

Poroshenko a mai afirmat ca va intrebuinta orice modalitate legala pentru a garanta reintegrarea Crimeei in Ucraina.

Serghei Lavrov: Suntem pregatiti de dialog cu Petro Poroshenko

Rusia este pregatita sa dialogheze cu noul presedinte, a declarat luni ministrul de externe rus. “Suntem pregatiti de un dialog pragmatic, pe picior de egalitate, bazat pe respectul tuturor acordurilor, in special in domeniul comercial, economic si al gazelor si avand in vedere cautarea de solutii la problemele care exista actualmente intre Rusia si Ucraina.

Asa cum a spus si presedintele Putin, vom respecta rezultatul aleglerii poporului ucrainean”, a spusel.