Seful armatei terestre thailandeze, Prayut Chan-O-Cha, a anuntat o lovitura de stat, joi, intr-o declaratie transmisa in direct la televizor, dupa sapte luni de criza politica, relateaza AFP.

Ora 16:00 Armata a ordonat manifestantilor din cele doua tabere sa revina la casele lor si a interzis orice adunare mai mare de cinci persoane.

Ora 15:20 Armata a suspendat Constitutia

"Pentru ca tara sa revina la normal", fortele armate "trebuie sa preia puterea incepand din 22 mai, la ora 16,30" (09,30 GMT), a afirmat acesta.

Generalul, care declarase legea martiala marti, a invocat violentele din tara, care s-au soldat cu 28 de morti, de la inceputul crizei, in toamna.

"Toti thailandezii trebuie sa ramana calmi iar functionarii sa continue sa lucreze ca de obicei", a adaugat el.

Armata a ordonat tuturor televiziunilor si radiourilor din tara sa-si intrerupa programele si sa difuzeze buletinele de stiri ale noului regim militar.

"Pentru a oferi informatii exacte populatiei, toate radiourile si televiziunile trebuie sa-si suspende programele", a spus un purtator de cuvant al armatei, la televiziunea nationala, care a incetat sa difuzeze programe si nu mai arata decat fotografii de militari pe fond alb.

Anuntul televizat vine dupa o noua runda de negocieri intre principalii actori ai crizei.

Liderii manifestantilor din cele doua tabere au fost adusi la locul reuniunii in vehicule militare, chiar inainte de anuntul loviturii de stat, potrivit martorilor.

Thailanda a cunoscut 18 lovituri de stat sau tentative de acest fel in aproape 80 de ani. Ultima a fost in 2006, impotriva fostului premier in exil Thaksin Shinawatra, a antrenat o serie de crize politice care a adus in strada inamicii si partizanii miliardarului, si care ramane, in ciuda exilului sau, factorul de divizare al tarii.

Criza actuala a inceput in toamna anului trecut cand manifestantii au cerut plecarea surorii acestuia, Yingluck, premier ministru din 2011.

Manifestatiile au inceput impotriva unui proiect de lege de amnistie denuntat ca fiind realizat pentru fratele premierului, Thaksin, care traieste in exil pentru a scapa de inchisoare pentru diverse acuzatii de infractiuni financiare.

Ea a fost destituita de justitie in mai dar guvernul interimar numit ulterior a fost contestat de opozitie.

Locul unde se afla premierul interimar Niwattumrong Boonsongpaisan nu este cunoscut.

Marea necunoscuta ramane reactia manifestantilor din cele doua tabere, care raman masati, desi in numar redus, in diferite cartiere ale capitalei.

Responsabilii Camasilor Rosii, puternica miscare pro-guvernamentala ai carei partizani manifesteaza intro suburbie a Bangkokului, nu au putut fi contactati.

Cele doua tabare, care acceptasera sa se aseze la masa negocierilor pentru prima oara in sapte luni de criza, par ireconciliabile.

Opozitia cere reforme inainte de noi alegeri. Manifestantii doresc un prim ministru "neutru", numit de senat, in absenta camerei inferioare a parlamentului, dizolvata in decembrie.

Partizanii guvernului insista asupra necesitatii unor alegeri cat mai curand posibil, cele din februarie fiind invalidate de justitie din cauza perturbarii lor de catre manifestanti.