Partidul nationalist hindus Bharatiya Janata Party (BJP) a obtinut, vineri, majoritatea in Parlamentul Indiei, depasind pragul de 272 de mandate dintr-un total de 543, au anuntat surse oficiale. Potrivit datelor Comisiei Electorale, BJP, condus de nationalistul Narendra Modi, a castigat in 274 de circumscriptii si se claseaza pe primul loc in alte opt, unde numaratoarea inca nu s-a incheiat.

Narendra ModiFoto: Agerpres/Xinhua

Nationalistul hindus Narendra Modi, viitorul premier al Indiei, a celebrat vineri victoria zdrobitoare obtinuta de partidul sau in alegerile legislative, angajandu-se "sa indeplineasca visurile" poporului indian si sa faca din secolul XXI un "secol al Indiei".

Narendra Modi, in varsta de 63 de ani, fiul unui comerciant de ceai, a dat asigurari ca va lucra pentru toti indienii, intr-un prim discurs sustinut in fata unor sustinatori de-ai sai entuziasti din circumscriptia Gujarat (vest). Triumful BJP remodeleaza peisajul politic din India, transformand partidul nationalist hindus in putere politica nationala in detrimentul Partidului Congresului al dinastiei Gandhi-Nehru.

"Sunt zorii unei noi ere. Lotusul a inflorit in toata India", a declarat presedintele BJP, Rajnath Singh, facand aluzie la simbolul partidului.

Asteptarile indienilor sunt mari, in special din punct de vedere economic.

Modi, cunoscut pentru trecutul sau controversat si pentru masurile economice luate in statul Gujarat, pe care l-a condus incepand din 2001, a monopolizat atentia publicului pe parcursul intregii campanii, angajandu-se sa conduca ferm si sa relanseze economia Indiei.

Liderul BJP este privit cu neincredere de minoritatea musulmana, dupa revoltele care au avut loc in 2002 in Gujarat.

In schimb, Partidul Congresului iese sifonat dupa zece ani de putere, scandaluri de coruptie si incapacitatea de a relansa cresterea si de a stopa inflatia.

"Victoria si infrangerea fac parte din democratie (...). Imi asum responsabilitatea acestei infrangeri", a declarat pentru presa Sonia Gandhi, presedinta partidului.

Premierul Manmohan Singh, care a apreciat in ianuarie ca Narendra Modi va fi o "catastrofa pentru tara", l-a sunat pe viitorul sau succesor pentru a-l felicita.

Pe de alta parte, invingatorul in alegerile legislative a acceptat invitatia premierului britanic, David Cameron, de vizita Marea Britanie, unde liderul nationalist hindus a fost timp indelungat persona non grata.

La randul sau, presedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe viitorul premier al Indiei pentru a-l felicita cu ocazia victoriei partidului sau si l-a invitat la Washington, a anuntat vineri Casa Alba.

Aceasta invitatie are o semnificatie aparte, pentru ca administratia fostului presedinte american, George W. Bush, i-a interzis lui Narendra Modi dreptul de a obtine viza de intare in Statele Unite, dupa ce l-a considerat responsabil pentru revoltele din 2002 din Gurajat soldate cu 1.000 de morti.

Referinte: Mediafax, AFP