Premierul turc islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan este acuzat ca a facut comentarii anti-semite si ca a lovit un om care protesta la locul exploziei miniere care a indoliat Turcia, scrie AFP.

"De ce fugi de mine, sperma a Israelului", ar fi afirmat Erdogan, intr-un videoclip publicat pe site-ul ziarelor de opozitie, printre care Sozcu, in momentul in care un manifestant il critica pentru modul in care a gestionat catastrofa in care si-au pierdut viata aproape 300 de persoane intr-o mina de carbune din Soma, in vestul Turciei.

Potrivit imaginilor, seful guvernului, inconjurat de numeroase garzi de corp, se afla in apropiere de mina. Din imagini, nu este clar daca Erdogan, huiduit de multimea furioasa, il loveste pe barbat, asa cum afirma presa de opozitie.

Purtatorul de cuvant al partidului sau (AKP, islamo-conservator), Huseyin Celik, a dezmintit vineri, la Ankara, un astfel de atac, evitand insa sa raspunda detaliat la intrebarile insistente ale ziaristilor.

"Nu exista in imagini nicio palma" data, a spus el.

In schimb, purtatorul de cuvant a admis ca un consilier al lui Erdogan - surprins in fotografii, de altfel - a lovit cu piciorul un manifestant aflat la pamant in Soma, dar a sustinut teza "legitimei aparari".

Consilierul, Yusuf Yerkel, a fost atacat de acest barbat si a obtinut "un concediu medical de sapte zile pentru ranile" provocate, a sustinut Celik.

Fotografia a indignat si socat Turcia, aflata in doliu dupa aceasta tragedie, cea mai grava catastrofa industriala conoscuta de aceasta tara si care a starnit un val de proteste impotriva regimului lui Erdogan, la putere din 2002.