Motorul de cautare Google marchaza vineri printr-un doodle interactiv 296 de ani de la nasterea Mariei Gaetana Agnesi, cunoscuta mai ales pentru scrierea unei carti pe tema calculelor integrale si diferentiale.

Poza Mariei Gaetana Agnesi este plasata In centrul doodle-ului apare poza Mariei Gaetana Agnesi, iar literele cuvantului "Google" au fost transformate in simboluri matematice. Apare si celebra "Bucla lui Agnesi"(cunoscuta si sub numele cubica lui Agnesi), o curba plana studiata pentru prima data de Maria Gaetana Agnesi in 1748 in lucrarea sa "Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana" (prima lucrare matematica scrisa de o femei si care a rezistat timpului).

Maria Gaetana Agnesi (n. 16 mai 1718 - d. 9 ianuarie 1799) a fost o femeie-matematician, lingvist si filozof. S-a nascut la Milano intr-o familie cu 23 de copii ai profesorului de matematica Pietro Agnesi. A imbratisat pasiunea pentru matematica a tatalui sau, fiind autoarea primei carti in care sunt tratate calculele diferential si integral.

Agnesi si-a manifestat aptitudinile pentru limbi straine. A fost considerata un copil-minune inca de la o varsta foarte frageda. Pana la cinci ani putea vorbi in franceza, iar la 11 ani stia si greaca, ebraica, spaniola, germana si latina.

Cand s-a calugarit, intrand in ordinul Ordre des Soeurs Bleues, si-a dedicat intreaga viata studiului matematicii. Cea mai mare realizare a sa o reprezinta publicarea unei lucrari in doua volume (Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana), in care trateaza notiuni de algebra si analiza matematica si aduce in discutie "bucla lui Agnesi".