Justitia italiana a anuntat joi arestarea lui Claudio Scajola, ministru in mai multe randuri in guvernele conduse de Silvio Berlusconi, acuzat ca a ajutat un complice al mafiei calabreze, Amedeo Matacena, sa-si ascunda averea si sa fuga din tara, scrie AFP.

Mai multe alte persoane, printre care mama lui Matacena si secretara lui Scajola, au fost de asemenea arestate.

"Grave suspiciuni planeaza asupra persoanelor implicate (...) care, prin activitatea lor, l-au ajutat pe antreprenorul Matacena sa ascunda faptul ca detinea bunuri" legate de mafia calabreza, la Ndrangheta, "si sa fuga in strainatate", se arata intr-un comunicat al parchetului anti-mafia din Reggio Calabria, in sudul peninsulei.

Matacena a fost condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru complicitate cu mafia.

In prezent, acesta se afla in Dubai, de unde Scajola ar fi incercat sa-l ajute sa fuga in Liban, potrivit presei italiene.

Scajola a fost ministru de Interne, al Dezvoltarii economice si a fost insarcinat cu aplicarea Programului de guvernare in diverse guverne conduse de Silvio Berlusconi, intre 2001 si 2010.

Este cunoscut in Italia pentru implicarea sa in doua scandaluri.

Premierul l-a constrans sa demisioneze in iulie 2002 din postul de ministru de Interne dupa ce l-a calificat drept "pacoste" pe profesorul Marco Biagi, consultant al guvernului, care tocmai fusese asasinat in martie de Brigazile Rosii, dupa ce ii fusese retrasa escorta de politie.

A fost ministrul Dezvoltarii economice in perioada 2008 - 2010 in ultimul guvern al lui Berlusconi, cand a fost nevoit sa demisioneze din nou, dupa dezvaluirile legate de superbul sau apartament din Roma, pentru care sustinea ca a platit doar 600.000 de euro.

Cu toate acestea, au fost descoperite cecuri de 900.000 de euro provenite de la un antreprenor din anturajul sau si care au fost folosite pentru a achita apartamentul.

Joi, Silvio Berlusconi s-a declarat "indurerat si dezolat" dupa arestarea lui Claudio Scajola.