Vicepremierul american Joe Biden a avertizat marti Rusia fata de "izolarea" care o ameninta daca va continua sa doreasca "dezmembrarea" Ucrainei prin sustinerea insurgentilor separatisti din Est, acuzati de Kiev ca au ucis prin tortura doua persoane, scrie AFP.

Presedintele ucrainean interimar Olexandr Turcinov a afirmat ca activistii pro-rusi au "incalcat linia rosie" si a anuntat reluarea operatiunii "antiteroriste" in Est, suspendata inaintea Pastilor, dupa descoperirea a doua cadavre care prezentau semne de "tortura".

"Cer fortelor de securitate reluarea (...) operatiunilor antiteroriste, destinatate apararii cetatenilor ucraineni din Estul tarii de teroristi", a declarat acesta, citat intr-un comunicat.

Turcinov a explicat ca a luat aceasta decizie dupa descoperirea a doua cadavre de barbati "torturati cu salbaticie". Una dintre persoanele decedate era Volodymyr Rybak, un ales local al partidului pro-occidental Batikivscina al Iuliei Timoshenko.

Politia locala a anuntat in timpul zilei ca a descoperit cadavrul unui barbat care "semana cu Rybak", rapit in 17 aprilie. Potrivit sursei citate, cadavrul a stat in apa mai multe zile si este dificil de identificat.

Potrivit liderului filialei locale al Batikivscina, Denis Tokar, sotia consilierului municipal a identificat corpul.

"Teroristii care l-au luat ostatic in regiunea Donetsk au incalcat linia rosie torturand patriotii Ucrainei", a spus presedintele interimar.

"Aceste crime sunt comise cu sustinerea totala a Rusiei", a adaugat acesta.

Sperantele de detensionare nascute dupa semnarea, joi, la Geneva, a unui compromis international par sa fie anulate dupa avansul tot mai mare al separatistilor care, potrivit lui Turcinov, au "luat toata regiunea Donetskului ostatica".

Secretarul american de Stat John Kerry i-a transmis omologului sau rus Serghei Lavrov "profunda ingrijorare" legata de lipsa de "masuri pozitive" din partea Rusiei pentru a detensiona situatia din Ucraina.

In fata acestui impas, SUA, care acuza Moscova ca incurajeaza tulburarile, au anuntat trimiterea a 600 de soldati in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii, si au decis sa revina cu amenintarea sanctiunilor.

"Este timpul sa incetam sa vorbim si sa incepem sa actionam (...) Trebuie sa vedem luate masuri fara intarziere, timpul este limitat", a spus Biden, intr-o declaratie de presa sustinuta la Kiev, alaturi de premierul Arseni Iatseniuk. "Unii vor sa dezmembreze Ucraina".

Acesta a cerut Moscovei sa-si "retraga trupele" masate la frontiera si sa "inceteze sa sustina barbatii care se ascund in spatele uniformelor fara insemne", o referire la insurgentii pro-rusi cagulati.

Vicepresedintele a avertizat Rusia: daca va continua "provocarile", riscac sa sufere noi costuri si "mai multa izolare".

Moscova se declara pregatita pentru noi sanctiuni

SUA au aplicat deja sanctiuni impotriva unor inalti demnitari rusi, din anturajul presedintelui Vladimir Putin. Acum, ameninta sectoare intregi din economie, deja in pragul recesiunii, fragilizata de plecari masive de capitaluri.

"Este o cale fara iesire", a spus marti premierul rus Dmitri Medvedev. "Dar, daca unii dintre partenerii nostri occidentali decid totusi sa se angajeze pe ea, nu vom avea alta alegere decat sa facem fata cu propriile forte. Si vom castiga", a continuat acesta.

O speranta de reducere a tensiunilor in cea mai grava criza dintre Moscova si Occident de la Razboiul Rece s-a nascut joi, la Geneva, dupa semnarea unui acord intre Ucraina, Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana. Documentul prevede dezarmarea gruparilor ilegale si evacuarea cladirilor ocupate, atat de catre pro-occidentalii din Kiev cat si de catre separatistii din Est.

Dar acordul ramane litera moarta iar separatistii si-au extins controlul asupra unor noi cladiri publice din Kramatorsk, la sud de Slaviansk, printre care si postul de politie.

Referendum la Lugansk?

Washington afirma, aducand in sprijin si fotografii, ca fortele rusesti sunt implicate in Estul separatist, ceea ce dezminte atat Moscova cat si "primarul" autoproclamat al Slavianskului, care i-a cerut duminica lui Vladimir Putin sa trimita trupe de mentinere a pacii, dupa un schimb de focuri soldat cu victime.

Un avion de recunoastere militar care survola acest bastion al separatistilor a fost vizat de tiruri de arme. Atins, a reusit sa aterizeze fara alte incidente.

La 150 de kilometri est, la Lugansk, insurgentii pro-rusi, care ocupa sediul local al serviciului de securitate (SBU), au numit luni un "guvernator popular". Acestia au decretat organizarea unui referendum in 11 mai pentru a decide daca regiunea va continua sa faca parte din Ucraina sau isi va proclama independenta, inainte de a se pronunta asupra unei eventuale alipiri la Rusia.

Dar organizarea acestui scrutin pare mai complexa decat in Crimeea, in conditiile in care controlul separatistilor se limiteaza doar la o serie de cladiri publice.

Moscova propune instaurarea unei forme de federalism care sa acorde o foarte mare autonomie regiunilor rusofone din Est, in timp ce Kievul a promis o "descentralizare" care sa delege anumite prerogative precum si un statut special pentru limba rusa.