Ucraina a acuzat, joi, forţele militare ruse că au amplasat mine antipersonal în Crimeea şi în împrejurimile peninsulei, în cursul unei reuniuni, la Geneva, asupra respectării Tratatului de la Ottawa privind interzicerea acestui tip de mine, potrivit Mediafax.

Ucraina "este foarte ingrijorata de folosirea minelor antipersonal de catre fortele militare ruse in diferite parti ale teritoriului ucrainean", a declarat delegatia ucraineana in cursul acestei reuniuni.

Delegatia de la Kiev a acuzat fortele ruse ca a creat campuri de mine la punctele de intrare intre partea continentala a Ucrainei si Peninsula Crimeea".

Crimeea a fost anexata de Rusia in martie, in urma unui referendum cosiderat drept ilegal de catre Kiev si statele occidentale, autoritatile interimare ucraiene apreciind ca peninsula inca face parte din teritoriul Ucrainei.

Potrivit delegatiei ucrainene, minele au fost instalate de fortele ruse in Crimeea si regiunea Herson, limitrofa peninsulei.

"Campurile de mine sunt inconjurate de sarma ghimpata", a precizat delegatia ucraineana.

Ucraina vrea "sa distruga minele antipersonal in zonele minate care se afla sub jurisdictia sa", a adaugat ea.

Delegatia ucraineana a acuzat, de asemenea, fortele ruse ca au confiscat mine dintr-un depozit militar ucrainean situat in Crimeea.

In prezent, aceste mine "depasesc cadrul legal al Tratatului de la Ottawa", potrivit delegatilor de la Kiev.

Vineri, delegatia urmeaza sa explice de ce Ucraina nu a respectat termenul limita prevazut pentru distrugerea stocurilor de mine antipersonal.