Premierul slovac Robert Fico a declarat joi ca doreste ca Uniunea Europeana sa ii garanteze ca Ucraina va plati factura daca Slovacia ii va furniza gaze naturale, scrie AFP.

"Este evident ca Ucraina nu este in masura sa isi onoreze facturile. Doar o terta parte, precum Uniunea Europeana sau Comisia Europeana, poate garanta ca Slovacia va fi platita daca ajuta Ucraina", a declarat acesta, la Bratislava.

Liderii europeni s-au angajat sa sustina Ucraina in disputa cu Rusia, in special prin inversarea fluxului in gazoductele care trec prin Ungaria si Polonia. Fluxul poate fi inversat printr-un al treilea gazoduct din Slovacia. Dar un acord este necesar intre companiile slovace si ucrainene care gestioneaza acest gazoduct si care sunt controlate de Gazprom.

"Dorim sa ajutam Ucraina, dar in acelasi timp trebuie sa cautam o solutie tehnica care sa nu incalce propriul nostru acord cu Gazprom", a precizat Fico, adaugand ca Slovacia doreste negocieri in patru, care sa implice Ucraina, UE si Rusia.

Kievul trebui sa plateasca 485 dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale, respectiv aproape dublu decat inaintea crizei si unul dintre cele mai mari preturi in randul clientilor europeni ai Gazprom.

Factura neplatita de Ucraina pentru gazele importate se ridica la 2,2 miliarde de dolari, potrivit Rusiei, care cere plata imediata a acesteia.

Presedintele rus Vladimir Putin le-a scris liderilor europeni pentru a-si exprima "profunda ingrijorare in ceea ce priveste situatia critica a datoriei ucrainene" fata de Gazprom si pentru a avertiza ca exista riscul stoparii livrarilor de gaze din cauza acestei datorii.