Ministrii de Externe din statele membre NATO se reunesc marti si miercuri la Bruxelles cu scopul de a examina o consolidare a prezentei Aliantei Nord-Atlantice in Europa de Est, din cauza crizei ucrainene, anunta Mediafax. In cursul acestei reuniuni ordinare, cei 28 de ministri, inclusiv secretarul de Stat american John Kerry, urmeaza sa aprobe suspendarea unei parti a cooperarii intre NATO si Rusia, hotarate de 5 martie, in urma interventiei in Crimeea.

"Cel mai important lucru este sa se ofere asigurari statelor NATO" cel mai ingrijorate de criza, adica Polonia si statele baltice, a declarat ambasadorul american la NATO Douglas Lute. "Ministrii vor discuta masuri aditionale, care nu vor fi simple actiuni de gesticulare pe termen scurt", a adaugat el.

Ministrii ar putea evoca posibilitatea instalarii unor baze permanente NATO in statele baltice, un subiect foarte sensibil la Moscova.

In cadrul stabilirii relatiilor NATO-Rusia, Alianta Nord-Atlantica s-a angajat la sfarsitul anilor '90 sa nu stationeze trupe, in mod permanent, in tarile din Europa de Est aflate in apropierea granitelor ruse.

Dar "este clar ca Moscova nu-si respecta obligatiile prevazute in cadrul Parteneriatului dintre NATO si Rusia, iar din aceasta cauza noi putem sa ne reanalizam obligatiile", a declarat luni un oficial de rang inalt din cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

De la inceputul crizei, NATO a trimis avioane dotate cu radare de tip AWACS in spatiile aeriene ale Poloniei si Romaniei, iar Statele Unite avioane de tip F-15 si F-16 in Lituania si Polonia.

Mai multe state, inclusiv Franta, Marea Britanie sau Germania, sunt pregatite sa mobilizeze avioane de vanatoare in cadrul misiunilor NATO in statele baltice.

Alta prioritate NATO este sustinerea Kievului, ajutand autoritatile ucrainene in modernizarea armatei, fara ca Alianta Nord-Atlantica sa ia in calcul un "rol operational".

NATO a suspendat, pana in prezent, pregatirea primei misiuni comune cu Rusia de escortare a unei nave americane care transporta arme chimice siriene ce urmeaza sa fie distruse. Programe de cooperare sunt, de asemenea, afectate, dar Alianta Nord-Atlantica a vrut sa "lase usa deschisa dialogului", mentinand relatii diplomatice, potrivit unui oficial.