Ultimul presedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, s-a declarat luni in favoarea referendumului din Crimeea, la care 96,77% dintre votanti s-au pronuntat pentru alipirea acestui teritoriu la Federatia Rusa, si considera ca astfel s-a reparat o eroare istorica, consemneaza agentia Interfax, citata de Agerpres.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

Peninsula strategica majoritar rusofona, scaldata de apele Marii Negre, a fost cedata Ucrainei in anul 1954 de liderul sovietic de atunci, Nikita Hrusciov, pe cand Rusia si Ucraina faceau parte din URSS.

"Daca atunci Crimeea a fost incorporata Ucrainei in conformitate cu legile sovietice, adica dupa legile Partidului (Comunist al URSS), fara ca oamenii sa fie intrebati, acum poporul a corectat acea eroare", este de parere Gorbaciov.

"Trebuie salutat acest lucru, nu sa se impuna sanctiuni", a continuat el, facand referire la avertismentele statelor occidentale, care nu au recunoscut referendumul si au instituit sanctiuni impotriva unor oficiali rusi si ucraineni ce au contribuit la secesiunea Crimeei.

"Pentru a impune sanctiuni este nevoie de motive serioase, foarte serioase. Si sanctiunile trebuie aprobate de ONU", a mai spus ultimul lider sovietic. In opinia parintelui perestroikai, "vointa exprimata de poporul din Crimeea si transformarea acesteia in entitate a Federatiei Ruse nu este un motiv" pentru aplicarea de sanctiuni.

Ca urmare a rezultatului referendumului de duminica, Parlamentul Crimeei (Consiliul Suprem) a proclamat luni independenta peninsulei fata de Ucraina si a cerut alipirea ei la Rusia.