Coreea de Nord a lansat duminica zece rachete cu raza scurta de actiune catre Marea Japoniei, a anuntat agentia sud-coreeana de presa Yonhap, citand oficiali sud-coreeni, transmite Reuters.

Yonhap relateza ca rachetele au zburat pe o distanta de circa 70 km inainte de a intra in mare.

Sanctiunile ONU nu interzic Coreei de Nord sa lanseze rachete cu raza scurta de actiune si isi testeaza frecvent arsenalul.

"In urma tirului de racheta nord-coreean, la ora locala 6:20 (9:20 GMOT / 11:20, ora Romaniei - n. red.), armata noastra este vigilenta in privinta unor provocari din partea Coreei de Nord", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii din Coreea de Sud, citat de AFP.

Aceste tiruri nu ar trebui sa provoace o intensificare brusca a tensiunilor in peninsula coreeana, unii experti apreciind ca aceste gesturi sunt menite sa exprime nemultumirea regimului de la Phenian fata de exercitii militare in curs Statele Unite-Coreea de Sud.

Nordul si-a atenuat retorica belicoasa la adresa Sudului, desi a denuntat manevrele militare comune sud-coreeano-americane in desfasurare.

Coreea de Nord a mai efectuat cateva lansari de rachete cu raza scurta la inceputul acestei luni, odata cu inceputul exercitiilor pe care Phenianul le considera o amenintare la adresa securitatii sale.

Aceste manevre anuale au inceput pe 25 februarie si continua pana in aprilie.

Dupa luni de tensiuni puternice, in iarna lui 2012 si primavara lui 2013, relatiile dintre Seul si Phenian au intrat intr-o faza relativ calma. Luna trecuta au avut loc reuniuni ale unor familii despartite in timpul Razboiului din Coreea (1950-1953), reluate dupa o perioada de trei ani.