Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat telefonic cu omologul sau chinez Xi Jinping, duminica seara, despre situatia din Ucraina, a anuntat luni Casa Alba, intr-un comunicat citat de AFP.

Cei doi lideri "au afirmat interesul comun de a reduce tensiunile si de a gasi o solutie pasnica la criza dintre Rusia si Ucraina", a precizat executivul american.

Barack Obama si Xi Jinping au cazut de acord asupra importantei "intarii cooperarii pragmatice pentru a raspunde la provocarile regionale si mondiale".

Washingtonul si Beijingul recunosc "importanta respectarii principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale, atat in contextul crizei din Ucraina dar si pentru functionarea sistemului international", se arata in acest comunicat.

Barack Obama a subliniat ca obiectivul sau prioritar este sa se asigure ca ucrainenii sunt "in masura sa-si determine ei insisi propriul viitor, fara ingerinta externa", a subliniat Casa Alba.

China, aliat al Rusiei si membru in Consiliul de Securitate al ONU, prefera adeseori sa lase Moscova sa gestioneze dosare internationale delicate, precum conflictul sirian.

Criza ucraineana si controlul detinut de soldatii rusi in Crimeea reprezinta insa o dilema pentru Beijing, care este plasat acum intre sustinerea traditionala pentru Moscova si opozitia fata de orice interventie militara pe teritoriul altui stat.